Hans Derks - Restaurant Versaen Ravenstein

Op 13 januari werd de in Langenboom geboren Hans Derks (1980) verrast met een Michelin-ster. Hans woont in Mill en is sinds 1 november 2014 eigenaar van en chef-kok bij Restaurant Versaen in Ravenstein.

Deze erkenning resulteerde direct in veel extra gasten en reserveringen. Maar amper 2 maanden later – op zondag 15 maart – moest ook hij vanaf 18.00 uur zijn restaurant sluiten in verband met de maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus.

“Ons restaurant is direct die zondag gesloten,” vertelde Hans Derks vorige week zondag in het L.O.M.-radioprogramma MossTime. “Ik had al zo’n voorgevoel toen ik hoorde dat in België alles op slot ging. Ook qua bestellingen hadden we er al rekening mee gehouden. Normaal gesproken gaan we op zaterdagavond bij elkaar zitten om de bestellingen en eventuele aanpassingen in het menu te bepalen. Wij werken namelijk altijd met verse producten. Dat bestellijstje had ik al opgeschoven naar maandag. We hadden dus helemaal niets besteld.”

Wat het extra vervelend maakt dat Versaen nu gesloten is, is het gegeven dat men begin dit jaar een Michelin-ster kreeg en er daardoor veel extra reserveringen waren. “Het is uiteraard voor iedereen heel zuur. Maar wij hoopten door die Michelin-ster wel op extra reserveringen en dat is ook gebleken in de eerste twee maanden. We hebben het echt ongelofelijk druk gehad. Ook op de dag dat we het moesten sluiten zou het restaurant zowel voor de lunch als het diner vol zitten. Veel gasten uit de randstad, veel uit de regio Amsterdam en Utrecht. We hadden altijd al veel gasten uit Nijmegen, maar dat waren er nu nog veel meer. We kregen nu zelfs buitenlandse gasten binnen, die hier voor zaken in de buurt waren. Je denkt dan: dat wordt een mooi jaar. Dus dan is dit wel erg zuur.”

In tegenstelling tot sommige andere restaurants heeft Versaen er niet voor gekozen om menu’s te gaan bezorgen of af te laten halen. Hans: “We hebben daar goed over nagedacht en ik heb er met verschillende mensen over gesproken. We willen als Versaen een stukje kwaliteit neerzetten. Er zijn restaurants met een Michelin-ster of zelfs meerdere sterren die wel bezorgen of laten afhalen, maar wij zijn een klein restaurantje. We hebben weinig koelruimte en zouden dus behoorlijk moeten investeren om dit te kunnen gaan doen. Maar ook de gezondheid van onze medewerkers en iedereen om ons heen is het allerbelangrijkste. Wij hopen dat we op 28 april weer open mogen, al zal het in het begin nog beperkt zijn. Als dat niet het geval is, dan zullen we creatief moeten worden.”

Zie voor meer informatie ook www.restaurantversaen.nl.