Het is deze week precies acht jaar geleden dat Tom de Man zijn ouderlijk huis aan de Udensedijk in Langenboom verruilde voor Amerika. In eerste instantie woonde hij in Atlanta, daarna even in North Carolina en nu woont hij samen met zijn echtgenote Amanda in Washington DC.

“Het gaat goed met ons. Alles is gesloten, dus ook de horeca en winkels. Daardoor is het erg stil op straat. Hier in Washington waren we al eerder met het treffen van maatregelen dan in New York, maar dat hebben ze daar ook wel geweten. Een maand geleden was het advies dat we misschien beter thuis konden blijven. Maar dat is nu alweer twee weken: ‘je moet thuisblijven’.” Tom verwacht dat het zo nog wel even zal blijven. “Nu gelden de maatregelen tot 30 april. Maar we zitten hier nog steeds in een stijgende lijn. Iedere dag komen er 10% besmettingen bij. Washington is sinds enkele dagen ook een hotspot, dus het gaat hier alleen nog maar slechter.”

Tom werkt voor een Duits farmaceutisch bedrijf. Dit bedrijf heeft vestigingen over de hele wereld en ook in Washington. “Ik doe onderzoek naar immunotherapie, een nieuwe vorm van kankergenezing. Op dit moment ben ik niet met kanker bezig, maar zit ik fulltime in een Corona responsteam, zoals ze dat noemen. Wij zijn nu, net als meerdere bedrijven, met een vaccin bezig. Dus geen behandeling van Corona, maar een vaccin. We zullen zien wie er het eerste uitkomt.”

Zowel Tom als zijn vrouw Amanda werken nu thuis. “Amanda werkt voor de Amerikaanse milieudienst. Dat is een overheidsbaan en is wel stabiel, dus de kans is minder groot dat daar ontslagen vallen. Dat is anders dan bijvoorbeeld werken in de horeca. Er zijn hier nu 17 miljoen mensen op straat beland. Gelukkig hebben wij die ellende niet echt.” Want in Amerika is het voor velen: geen werk, dan ook geen inkomsten. “Hier is helemaal geen sociaal vangnet. Het is hier net een derdewereldland wat dat betreft. Mensen die zonder werk zitten, zijn volledig afhankelijk van liefdadigheid.”

Ze mogen nog wel naar buiten om boodschappen te doen. “Maar sinds afgelopen woensdag moet je een mondkapje op. Er staat ook politie bij elke deur van de supermarkt en ze weigeren toegang als je geen mondkapje draagt. Daarnaast moet je twee meter afstand houden, dus er staan overal lange rijen bij supermarkten.”

Reizen is vanuit de USA op dit moment eigenlijk niet mogelijk. “Op 1 augustus trouwt mijn broer Roel in Mill en zouden we naar Mill komen. Het is nog maar de vraag of het allemaal door kan gaan en of we met meerdere mensen in een zaaltje kunnen. Maar op dit moment zijn er vanuit Washington sowieso geen vluchten naar Nederland. Ik zou dan eerst naar New York of Miami moeten vliegen. Vanuit daar gaan er nu 2 vluchten per dag naar Europa, normaal gesproken zijn dat er dertig per dag.”