Om overlast van de eikenprocessierups dit seizoen zoveel mogelijk te beperken, start de gemeente Mill en Sint Hubert in de loop van deze week (de exacte dag is afhankelijk van weersomstandigheden en bladontwikkeling) met preventief spuiten in de openbare ruimte.
Dit gebeurt zeven dagen in de week en 24 uur per dag. De precieze locaties vindt u op www.gemeente-mill.nl/eikenprocessierups. Ziet u op een van deze locaties een nest? Meld dit dan via de Fixi-app.
De eikenprocessierups is de grijze, harige rups van een onopvallende nachtvlinder, die alleen in eiken leeft. Nog voor het uitkomen van de bladknoppen, komen kleine rupsen uit de eitjes in de top van de boom. Tijdens de ontwikkeling van rups tot vlinder ontstaan er op iedere rups ca. 700.000 microscopisch kleine brandharen, welke overlast kunnen veroorzaken bij mens en dier. Bij aanraking van de brandharen kunnen allergisch lijkende reacties ontstaan op huid, ogen en luchtwegen. De reacties lopen sterk uiteen. Voor meer informatie over de eikenprocessierups verwijzen wij u door naar de volgende website van GGD Brabant: www.rupsen.info.
Beheersing
Als gemeente proberen we de overlast zo klein mogelijk te houden. Als de bladontwikkeling van de boom en de rups in volle gang is, start het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. Er wordt 24 uur per dag met een biologisch middel gespoten door Engelen Groen uit Uden. U ervaart hier wellicht enige geluidsoverlast van waarvoor wij uw begrip vragen. Het biologische preparaat waarmee gespoten wordt is veilig, maar gezien het irriterende karakter van het middel raden wij u aan om zich niet in de nevel te begeven en dieren niet onder bomen te laten grazen tijdens spuitwerkzaamheden.
Locaties
De gemeenten beheersen de eikenbomen aan drukke fiets- en wandelroutes inclusief de Vierdaagse route, drukke pleinen, speelplaatsen, schoolterreinen en plekken waar eiken gesnoeid worden komend jaar (alleen gemeentelijke eigendommen). Op de preventieve bestrijdingskaart kunt u zien waar precies gespoten wordt: www.gemeente-mill.nl/eikenprocessierups.
Wanneer melden?
Ziet u een nesten in de openbare ruimte en staan deze op onze preventieve bestrijdingskaart? Meld deze dan via de Fixi-app of op www.fixi.nl onder het kopje ‘Eikenprocessierups’. Zo krijgen wij een goed beeld van waar de nesten zitten. Geef alstublieft ook het boomnummer op (deze vindt u op de bestrijdingskaart) en het aantal nesten. Let op: niet alle nesten zullen worden verwijderd. Dit is afhankelijk van de locatie.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt helpen om overlast tegen te gaan door géén vogels te voeren in de maanden april en mei, en in uw eigen tuin:
- (Nest)kastjes op te hangen voor vogels en vleermuizen
- Een insectenhotel te plaatsen
- Te zorgen voor veel verschillende (bloeiende) planten
Hiermee lokt u de natuurlijke vijanden van de rups. Staat er een eik met eikenprocessierups op uw terrein? Dan raden wij u aan om het nest te laten verwijderen. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig. U kunt het beste een specialist inhuren.