Foto: Cockie Kremers

Vanaf 1 januari dit jaar richten Emil Minten en Hans van der Steijn zich volledig op de exploitatie van Kasteel Tongelaar in Mill.

Het deel catering en bijbehorende bedrijfspand deden ze op die datum van de hand. Maar door de maatregelen rond het Coronavirus ging ook bij hen de horeca op zondagavond 15 maart op slot. Emil: “Aan de ene kant is het mooi dat het hier rustig is, maar aan de andere kant is het een drama. Het is heerlijk rustig nu je hier wil wandelen en fietsen, maar qua feesten en bijvoorbeeld het terras is het wel enorm jammer dat alles nu stil ligt.”

Op zaterdag 14 maart had Kasteel Tongelaar nog een feest. “Dat was een kleine bruiloft met een beperkt aantal gasten. Die zondag hadden we nog een vol terras. We hadden toen wel al een vermoeden dat dit voorlopig wel eens voor het laatst kon zijn. Die avond werd om half zes bekendgemaakt dat om zes uur alle horeca moest sluiten en sinds die tijd is het rustig op Tongelaar.” In eerste instantie was het qua reacties van bruidsparen nog rustig. Nog niet iedereen had even goed door wat de gevolgen van het besluit waren. “Maar later die week begon het overleggen en verplaatsen van de bruiloften. Eerst nog met in het achterhoofd om misschien dan wel in een kleiner gezelschap de ceremonie te doen. Maar toen duidelijk werd dat feesten met grotere groepen voorlopig niet mogelijk zijn, zijn we gaan verplaatsen naar volgend jaar. Want een bruiloft op anderhalve meter afstand is niet realistisch. Je wilt toch even knuffelen, een arm om iemand heen slaan en feesten.”

Op dit moment hebben Emil en Hans heel 2021 al geblokt. “We nemen geen nieuwe boekingen aan voor volgend jaar. Eerst willen we alle feesten die voor dit jaar op de planning staan naar een datum volgend jaar verplaatsen. We zouden dit jaar zo’n 65 bruiloften hebben, naast andere verjaardags-, buurt-, bedrijfs- en huwelijksfeesten. Voorlopig ziet het er naar uit dat we dit jaar dus niets hebben en dat is wel een drama. Want je zou volgend jaar graag nieuwe bruiloften boeken. We gaan er eigenlijk vanuit dat 2020 een kostenverlies is.” Ook de activiteiten waarbij Tongelaar betrokken is, zoals het Pluk en Oogstfeest, zijn voor dit jaar geschrapt. “We wachten even af of er wellicht na 1 september nog wat kan. Het is wel mooi dat ondernemers van alles bedenken met tussenschotjes en zo, maar wij vinden dat je een feest zoals een bruiloft samen moet vieren. Overigens kan het wel hoor. Soms hebben mensen een reden om het toch nu op een bepaalde datum te doen. We hebben vorige week nog een ceremonie mogen verzorgen. Er waren vijftien mensen bij en een ambtenaar van de gemeente. Met een mooie aankleding en bloemetje op tafel, maar geen hapjes of drankjes. Iedereen op anderhalve meter afstand en dus ook niet eens een groepsfoto.”

Emil ziet het nog altijd positief. “We laten het hoofd niet hangen. Het is ook niet alleen wij. Iedereen heeft er nu mee te doen. We hopen dat we weer zo snel mogelijk aan de gang kunnen en dan zien we wel hoe en wat, maar ook wat de gevolgen zijn.”