Foto: Cockie Kremers

Vanaf maandag 4 mei loopt er bij Albert Heijn Familie van de Ven aan de Markt in Mill een actie waarmee men in het bezit kan komen van een van de werken van kunstschilder Jo Willems uit Mill.

Een serie van 5 schilderijen stelde Jo hiervoor beschikbaar die door Festa uit Langenboom op doek worden gedrukt. De genummerde en gelimiteerde replica’s hebben een afmeting van 60cm x 80cm.

“Volgens mij is het voor het eerst dat men op deze manier voor een kunstwerk kan sparen,” vertelt de goedlachse Jo Willems (Langenboom 1954) uit Mill. Hij heeft eigenlijk weinig met commercie. “Klopt, daarom heb ik ook nog nooit werken van mij als replica verkocht. Maar toen Luc van de Ven met dit idee kwam, werd ik er erg enthousiast over en heb ik ja gezegd. Luc volgt mijn werk al een hele tijd en hij wist dan ook al precies welke werken hij hiervoor wilde gebruiken.”

De 5 werken van Surrealistisch kunstschilder Jo Willems vallen in de serie Angelus. “In 2010 vroeg men me of ik een decor kon ontwerpen voor een rockopera in Grave. Daar voelde ik weinig voor, maar we maakten toch een afspraak. Toen we hier aan tafel zaten lieten ze me een foto zien met een idee over het decor. Het was een foto waarop 2 mensen tegenover elkaar stonden en ik zag er meteen het Angelus in.”

Angelus

Het Angelus is een beroemd schilderij uit 1857 van Jean-François Millet. Het toont een boer en een boerin die hun werk neerleggen op het eind van de dag om het Angelus te bidden. Het Angelus werd driemaal daags gebeden: om zes uur 's morgens, twaalf uur 's middags en zes uur 's avonds. Op Salvador Dalí, die op school een reproductie van het schilderij zag maakte het een grote indruk. Hij verwerkte het schilderij en het thema in meerdere werken en in 1938 publiceerde hij er een boek over. Net als Jean-François Millet en Salvador Dalí inspireerde het Angelus ook Jo Willems.

“Toen ik die foto eenmaal gezien had kreeg ik het idee iets met het Angelus te doen niet meer uit mijn hoofd. Het zijn 5 werken geworden. Destijds heeft men deze voor het muziekspektakel in Grave in een video verwerkt en tijdens de show werden deze in de hele zaal geprojecteerd.” Sinds die tijd hangen de originele versies in de expositieruimte bij Nici Koffie en Automaten aan de Wanroijseweg in Mill. “Hier heb ik nu 35 werken hangen en tijdens kantooruren kan iedereen er vrij binnenlopen om de werken te bekijken. In het weekend, of wil men met een grotere groep komen, dan moet men even bellen en zorgen we dat de expositieruimte geopend is.”

Replica

Ondertussen zijn van de Angelus-serie van Jo replica’s gemaakt. “Mijn schoonzoon Pieter Rutten uit Langenboom is fotograaf. Hij was enkele jaren geleden Nederlands Kampioen onderwaterfotografie. Hij heeft de 5 schilderijen gefotografeerd en Ronnie van der Wijst van Festa is ermee aan de slag gegaan om ze op doek te drukken. Ze zijn echt mooi geworden. Ze benaderen echt het origineel, uiteraard is het qua kleur net iets anders dan het origineel, maar ik ben er erg enthousiast over.”

Zie voor meer informatie en de werken van Jo Willems ook zijn site www.jowillems.nl.