Op steeds meer plaatsen zie je het. Bomen, omwikkeld met plastic folie om overlast door eikenprocessierupsen te voorkomen. Deze methode heeft geen enkele zin. Daarbij zorgt het voor extra plastic in de natuur hetgeen zeer onwenselijk is.

Folie niet zinvol

Het bestrijden van de overlast van de eikenprocessierups heeft geen enkele zin. De rupsen komen uit de eipakketjes die hoog in de eikenboom zijn gelegd. Daar eten ze van de bladeren. Ze hoeven dus niet in of uit de boom. Het idee is dat de folie hun looproute zou blokkeren en dat de overlast van de eikenprocessierups daarmee afneemt. Maar dat is niet het geval.

Het enige dat wellicht kan helpen is het omwikkelen van nesten in combinatie met lijm. Dat zou de verspreiding van brandharen kunnen tegengaan, in de fase waarin de rupsen die brandharen hebben. Maar ook deze methode valt niet aan te raden, omdat er voorzorgsmaatregelen (zoals beschermende kleding) nodig zijn. Bovendien kan één boom meerdere nesten bevatten. Dat maakt de aanpak erg omslachtig.

Wat doet de gemeente?

Wat doet uw gemeente tegen de bestrijding van de eikenprocessierups? Om overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te beperken, bespuit de gemeente preventief bomen in de openbare ruimte. Dit gebeurt zeven dagen in de week en 24 uur per dag. De locaties waar wordt gespoten vindt u op www.cuijk.nl/eikenprocessierups, www.grave.nl/eikenprocessierups of www.gemeente-mill.nl/eikenprocessierups. Ziet u op een van deze locaties een nest? Meld dit dan via de Fixi-app.

Zelf doen

Wat kunt u zelf doen? U kunt helpen om overlast tegen te gaan door géén vogels te voeren in de maanden april en mei, en in uw eigen tuin:

  • (nest)kastjes op te hangen voor vogels en vleermuizen,
  • een insectenhotel te plaatsen en
  • te zorgen voor veel verschillende (bloeiende) planten.

Hiermee lokt u de natuurlijke vijanden van de rups. Staat er een eik met eikenprocessierups op uw eigen terrein? Dan raden wij u aan het nest te laten verwijderen. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig. U kunt het beste een specialist inhuren.

Meer informatie

De GGD heeft twee handige, digitale brochures met allerlei nuttige informatie over de eikenprocessierups: www.rupsen.info.