In mei 1975 studeerde Jos van Boekel uit Mill aan de PABO in Nijmegen af als leerkracht voor het basisonderwijs. “Meteen daarna kreeg ik een invalbaan tot aan de zomervakantie in een combinatieklas 5/6 in Overlangel. Per 1 augustus 1975 kreeg ik een aanstelling in Langenboom. Mijn eerste klas was klas 4 met 32 kinderen.”

Op 1 maart dit jaar bereikte Jos zijn pensioengerechtigde leeftijd van 66 jaar en 4 maanden. “Ik doe groep 8 en de laatste 4 maanden van zo’n schooljaar zijn cruciaal voor leerlingen. Daarom is er in goed overleg met het schoolbestuur besloten dat ik nog enkele maanden langer doorwerk en het schooljaar afmaak. Vrijdag 10 juli is mijn laatste officiële schooldag.” Zijn laatste jaar als leerkracht had hij zich toch wel heel anders voorgesteld. “Na de carnavalsvakantie waren we net aan de gang toen de scholen dicht moesten. Dan is het toch wel even zoeken naar hoe nu verder. Maar al vanaf de maandag daarna hebben we een onlinesysteem in werking gezet en kon iedereen thuis aan de slag. Kinderen die zelf geen laptop of computer hadden, kregen die van school in bruikleen en dat gaat eigenlijk best goed.”

Jos is nu bezig met zijn 45e klas. Hiervan stond hij 27 schooljaren voor groep 8. “Voor ik aan de opleiding bij de PABO begon had ik eigenlijk 2 keuzes: ik wilde leerkracht worden, of tuinarchitect. Ik was bij Scouting actief en bij de KPJ had ik ook al wat leidinggevende dingetjes. Ik had wel wat met groepen kinderen. Dus uiteindelijk koos ik ervoor leerkracht te worden.” Solliciteren ging 45 jaar geleden overigens wel anders dan nu. “Ik weet nog dat Tien Arts bij ons thuis kwam om te zien wat hij voor vlees in de kuip had. Ik was bij ons thuis op de boerderij in de Meeren de varkenshokken aan het schoonmaken. Ook informeerde hij nog bij het hoofd van de school hier in Mill bij meester De Jong. Ik werd aangenomen in Langenboom als leerkracht van de vierde klas. In eerste instantie voor een half jaar en een week voor kerst kwam uit Den Haag het verlossende woord dat de vacature verlengd mocht worden.”

In het schooljaar 1998-1999 is Jos een jaar directeur geweest in Wilbertoord. “Een bijzonder leuk team, een mooi dorp, leuke mensen en we hebben in dat jaar veel van de grond gekregen. Iedereen was erg tevreden, behalve ikzelf. De werkzaamheden van het directeur-zijn paste niet bij mijn plezier van werken in het onderwijs. Naast directeur zijn gaf ik ook nog 2 dagen in de week les en ik merkte dat die 2 dagen mij echt plezier brachten. Het jaar daarop was er een vacature in Langenboom en heb daar toen op gesolliciteerd en ben daar toen weer aangenomen.”

Vanaf 11 mei gaan de scholen weer open. “We hebben de klassen in tweeën verdeeld. Maandag en donderdag komt de ene helft en dinsdag en vrijdag de andere helft. Kinderen uit hetzelfde gezin komen op dezelfde dag.” Belangrijk voor groep 8 is ook de schoolmusical. “Wij hebben alles voorbereid, rollen zijn verdeeld en we hebben ook al repetities gedaan, vooral online. Om hem echt op te voeren met publiek zal wel lastig worden, maar misschien kunnen we via streaming een uitvoering doen. Dat moeten we nog even bekijken.”

Vrijdag 3 juli is er een afscheid dag voor Jos georganiseerd. Hoe deze er nu precies uit gaat zien is nog niet bekend. Hierover leest u later meer via o.a. De Neije Krant.