Meer dan 40 jaar lang was Mies Verweijen voor veel mensen het gezicht van de Boerenbond in Mill. Op zaterdag 16 mei gaat Mies met pensioen.

Vanwege het Coronavirus voorlopig zonder groot feest, maar door herinneringen op te halen met (oud-) collega’s gaat het afscheid van ‘Mieske van de Boerenbond’ toch niet helemaal onopgemerkt voorbij.

Na enige tijd als automonteur te hebben gewerkt in Uden, zette Mies ruim 40 jaar geleden zijn eerste stappen bij de Boerenbond. Van pakhuis voor mengvoer en kunstmest veranderde de Boerenbond door de jaren heen in een winkel voor liefhebbers van tuin en buitenleven. Het pand aan de Spoorstraat werd door de jaren bovendien verschillende keren verbouwd, onder meer vanwege een brand eind jaren ’90. Mies bleef echter steeds op zijn plek.

Het begin

Maria van Hout en Kitty van Loon maakten Mies een groot deel van zijn tijd bij de Boerenbond mee. “Ik weet zelfs nog dat hij werd aangenomen”, vertelt Maria, die bijna de volledige 40 jaar met Mies samenwerkte en drie jaar geleden zelf met pensioen ging. “Hij was toen zelfs nog onzeker of dat hij het wel zou kunnen. Zijn broers hebben hem toen moeten overhalen. Daarna is hij aangenomen en niet meer weggegaan. We hebben heel fijn samengewerkt en veel gelachen.”

Kermis en carnaval

Kitty kwam enkele maanden na Mies in dienst bij de Boerenbond. Samen met Maria en Mies vormde ze een hecht team. “Ik kan me in al die jaren niet één keer herinneren dat we mot hebben gehad”, vertelt Kitty, die vorige week zelf haar 40-jarig jubileum vierde. “We hebben altijd heel fijn samen kunnen werken en hadden veel voor elkaar over, zoals ruilen met kermis en carnaval. Want dan moest Mies vrij hebben. Dat is in 40 jaar tijd nooit veranderd haha. Een andere keer werkte hij dan weer voor mij of Maria. Dat was nooit een probleem.”

Koffie

Frans de Boer, de huidige bedrijfsleider van de Boerenbondvestiging in Mill, roemt de betrokkenheid van Mies. “Hij heeft een enorme betrokkenheid bij de zaak. Elke ochtend is hij er stipt om half 9, terwijl de winkel pas om 9 uur open gaat. Altijd op de fiets. Altijd op tijd”, vertelt Frans. “Dan zet hij eerst altijd voor iedereen koffie. Dat doet hij ook in de pauze. Het is echt een heel fijne collega en we gaan hem dan ook zeker missen.”

Klein maar fijn

Ondanks dat zijn pensioen steeds dichterbij komt, sjouwt Mies nog steeds met potgrond, kunstmest en andere zware materialen. Het enige wat hem soms parten speelt is zijn geringe lengte, vertelt Frans. “Een aantal jaren geleden zijn de schappen in de winkels verhoogd van 1,50 naar 1,60. Daarom moet hij soms op een trapje klimmen om ergens bij te kunnen en is hij wel eens moeilijk te traceren voor klanten”, lacht Frans.

Want ook voor klanten zal het straks wennen worden als Mies er niet meer is. “Je merkt dat klanten toch vaak naar Mies vragen”, vertelt Frans. Kitty beaamt dat: “Heel veel klanten vragen toch altijd naar Mies. Hij is wat dat betreft echt het gezicht van de Boerenbond in Mill.”