Karin Verwielen (Foto: Patrick Bongartz Fotografie)

Hoe denk je na in een onvoorstelbare periode als deze over het leven en de eindigheid daarvan van jezelf en degene die je lief zijn? Deze gedachte speelt door mijn hoofd als ik de oprijlaan in het bos op ga van natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide.

Ik word hartelijk welkom geheten door Karin Verwielen. We lopen het prachtige natuurgebied in. De brem staat in volle bloei en een vuurvlinder vliegt van bloem naar bloem. De roffel van de specht weerklinkt door het dal van de stuwwal. De cirkel van het leven is voelbaar aanwezig. Ik ruik de schoonheid van het bos. Karin vertelt: “We beheren het gebied van 50 ha als natuurgebied met als doel de natuur mooier te maken.”

Vele mensen hebben bijzondere herinneringen aan Landgoed Mookerheide. Ze wandelen er graag en genieten van de prachtige natuur en het statige Jachtslot. Landgoed Mookerheide is een historisch landgoed waar sinds oktober een natuurbegraafplaats is van Natuurbegraven Nederland is in samenwerking met Natuurmonumenten. Karin loopt met mij over een bospad. Een ree schiet weg. Verder is het stil, alleen de vogels zingen. De lente zonnestralen zorgen voor een betoverende lichtinval tussen de bladeren. Bijzonder, mensen kiezen hier een plek in de natuur die voor eeuwig hun plek is.

Karin gaat verder: “De meeste mensen die hier een plek reserveren, doen dat bij leven en in volle gezondheid. Het is mogelijk om nu al je plek uit te zoeken voor later. Dat doen we met een landmeter die zorgvuldig de coördinaten vastlegt. Er zijn geen bijkomende kosten voor grafverlenging en de natuur zorgt voor de plek in de kringloop van het leven. Zo ontzorg je je naasten en dat geeft rust.”

Karin vertelt: “Veel nabestaanden vinden troost in de natuur van Landgoed Mookerheide. Je ziet dat het een plek is van samen komen voor families en vrienden. Ze herdenken hier hun dierbaren en ze ervaren de natuur in al haar pracht. Ruimte, aandacht, respect zijn onmisbaar voor een onvergetelijk afscheid van een dierbare. De natuur geeft die elementen al van nature. Vanuit onze betrokkenheid vinden we het een voorrecht om een afscheid zo goed mogelijk te faciliteren.”

Iedereen die meer wil weten van natuurbegraven op Landgoed Mookerheide is welkom in ons informatiecentrum. www.mookerheide.nl

Wil je buiten met ons afspreken en wandelen? Bel dan voor een afspraak.