“Ik moet ervoor zorgen dat mensen hier in Laos op een andere plek opnieuw kunnen beginnen”

Paul van Strijp (43 jaar) is geboren in Mill maar woont al bijna 15 jaar in Laos, in Zuidoost-Azië. Dit is ruim 10 uur vliegen vanuit Nederland.

“Ik ging als toerist naar Laos toen ik voor mijn studie in Thailand was. Toen ik in Laos kwam, vond ik het meteen een bijzonder en mooi land. Even later was er een vacature. Daar heb ik op gesolliciteerd en toen ben ik hier gaan wonen.”

De studie die Paul naar Thailand bracht was op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. “Het werk wat ik nu hier in Laos doe is vergelijkbaar met de Betuwelijn in Nederland. Ze leggen hier ook een spoortraject aan waarvoor land aangekocht moet worden. Mensen die daar wonen moeten dan verhuizen. Het is mijn werk om te zorgen dat die mensen een compensatie krijgen om ergens anders weer te kunnen wonen, werken en leven. Hier in een vallei wordt een dam aangelegd en mensen die er wonen moeten daar dus weg. Ik moet ervoor zorgen dat ze dan op een andere plek opnieuw kunnen beginnen.” Deze projecten worden gefinancierd door een aantal internationale banken. “Maar dat doen ze alleen als men aan een aantal voorwaarden voldoet. Eén van die voorwaarden is dat men op sociaalgebied zorgt dat de mensen op een goede plek terecht komen.”

Sinds vorige week is reizen voor Paul weer mogelijk. “Voor mijn werk reis ik veel. De laatste anderhalve maand mocht dat niet in verband met Corona. Ik heb toen veel rapporten kunnen schrijven en dat is goed, maar aan de andere kant bleef mijn andere veldwerk stil staan. Nu mag je in het land weer reizen, als het nodig is. Maar naar het buitenland mag nog niet.”

Eens per jaar probeert Paul naar Nederland te komen. “Nu staat voor augustus op de planning om weer naar Mill te komen om mijn moeder, vader, familie en vrienden weer te zien. Maar dit is afhankelijk van mijn werk en wat weer kan en mag vanwege het Coronavirus.”