Initiatiefnemer Petrick van Raaij (rechts) en interim voorzitter Gerdien Vloet nemen de AED in ontvangst.

Net voordat de coronacrisis in Nederland toesloeg doneerde Toon Hermsen van de landelijk werkende Stichting Kies voor Leven een AED aan het bestuur van buurtschap de Meerheide. Bestuurder Petrick van Raaij nam eind vorig jaar het voortouw en in een mum van tijd kreeg zijn initiatief de nodige ondersteuning.

De ‘Meerheide AED’ hangt centraal in de buurt in een waterdichte buitenkast en is aangemeld bij HartslagNU. De AED staat tevens vermeld op het gemeentelijke AED-overzicht: https://www.gemeente-mill.nl/aed.

De meeste hartstilstanden vinden in en rond het huis plaats. Daarom is het belangrijk dat er in woonwijken voldoende AED’s dag en nacht beschikbaar zijn. Veel Nederlanders kwamen al gezamenlijk in actie voor een AED in hun buurt. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke woonbuurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland een zogenoemde ‘6-minutenzone’ te maken zijn er 25.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn er in Nederland 20.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem. Vorig jaar waren er dat nog ruim 15.000. De groei van ruim 30% is een mooi resultaat. Maar voor een landelijk dekkend netwerk zijn er nog 5.000 AED’s extra nodig.

HartslagNu is het landelijk oproepsysteem voor reanimatie. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren of de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het systeem. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Stichting Kies voor Leven stelt zich al sinds 2003 ten doel om op nationaal niveau mensen te motiveren om in hun eigen regio hartveilige 6-minutenzones te creëren. Zij doen dat volkomen belangeloos. Zo is in elke buurt snelle hulp bij een hartstilstand te organiseren. Meer weten? www.kiesvoorleven.nl