Mark van Gaal (51) is geboren en getogen in Langenboom. Samen met zijn vrouw Jade exploiteert hij sinds 2006 IJs en Spijs in Haps.

Mark: “Jade werkte in de horeca en wilde graag iets voor zichzelf beginnen. Ik werkte in een banketbakkerij en als je zoetigheid, chocolade, lekkernijen samenvat met een horecabedrijf, dan krijg je IJs en Spijs.” En dit concept bleek een succesformule.

In 2012 veroverde Mark de titel Meester-ijsbereider. Hiervan zijn er 30 in Nederland. Maar ook werden zij in 2017 uitgeroepen tot ‘ijssalon van het jaar’ en voor deze titel zijn ze nu opnieuw genomineerd. “We hebben altijd het doel gehad om op te vallen. We hadden natuurlijk in Nijmegen een ijssalon kunnen beginnen, dan was het makkelijker geweest om klanten te krijgen. Want hoewel Haps het middelpunt van het Land van Cuijk is, moesten we wel extra ons best doen om mensen naar ons toe te halen. Dat kan alleen als we tot de top van Nederland zouden gaan behoren, dan zouden ze ons wel vinden. En dat is gelukt.”

Door de maatregelen rond het Coronavirus zal pas in de winter van 2021 bekend worden of IJs en Spijs zich opnieuw ijssalon van het jaar mag noemen. “Er zijn wat wedstrijden waarmee je punten kunt verdienen. Maar ook komt er een mystery guest langs die kijkt naar inrichting, hygiëne, toiletten, meubilair etc. Aan het einde is er dan een heel boekwerk met beoordelingen van professionals die iets vinden van je bedrijf. Maar nu kan men niet objectief kijken, want alle bedrijven staan nu in een overlevingsmodus. Er staan lijnen en hekken en door alle beperkingen nu is er geen beoordeling te geven. Daarom houdt wel iedereen de nominatie vast, maar is de bekendmaking van ‘ijssalon van het jaar’ uitgesteld tot de winter van 2021.”

Sinds de versoepelingen rond het Coronavirus kan IJs en Spijs ook weer wat meer. Mark: “We zijn in het begin van de Corona ruim een maand dicht geweest. We hebben wel online mogelijkheden om te bestellen, dus daar werd veel chocolade en zo verkocht. Bij onze buurman, de Spar, mochten we onze diepvries neerzetten. Zij hebben altijd al literbakken met onze ijs in hun assortiment, maar nu bood hij dus aan de hele diepvries daar neer te zetten.” Ondertussen is IJs en Spijs alweer enkele weken open en sinds afgelopen maandag 1 juni is er ook weer een beperkt terras. “IJs eten gaat niet alleen om het ijsje, het is ook de beleving en een uitje. In deze tijd realiseren mensen zich denk ik wel dat de horeca meer biedt dan alleen een drankje of een ijsje. Het is ook de sfeer en gelukkig kan dat nu alweer wat meer. Het begint weer een beetje als vanouds te worden.”