Bedenk goed voor wie u open doet! Er zijn signalen dat mensen zich voordoen als bijvoorbeeld zorgverlener of medewerker van de gemeente en als zodanig aanbellen bij inwoners met de vraag of ze binnen mogen komen.

Deze signalen komen uit het hele land, maar ook in onze gemeenten komt dit voor. De bedoeling achter deze ‘babbeltrucs’ is niet altijd meteen duidelijk, maar om de kans op oplichting, diefstal en andere kwade opzet zo klein mogelijk te houden, delen wij graag de volgende tips:

  • Laat geen onbekende binnen als u geen afspraak hebt met hem of haar. Medewerkers van de gemeente komen over het algemeen niet zonder afspraak bij u langs en zeker niet buiten kantoortijden;
  • Vraag om legitimatie en controleer deze goed;
  • Als iemand zegt namens een organisatie (bijvoorbeeld de gemeente) te komen, dan kunt u eerst deze organisatie bellen om te checken of het klopt;
  • Gebruik een kierstandhouder of deurketting;
  • Vertrouwt u het niet? Bel de politie (112).

Op www.politie.nl vindt u meer informatie over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Kan iedereen gebeuren - Doe aangifte

Uit een rondgang van ouderenorganisatie KBO-PCOB bleek eind vorig jaar dat 1 op de 4 ouderen weleens slachtoffer is geworden van een babbeltruc. De meeste mensen doen vervolgens geen aangifte, mogelijk omdat zij zich schamen, of omdat ze niet weten dat ze aangifte zouden moeten doen. Slachtoffer worden van een babbeltruc is absoluut niks om u voor te schamen. Het kan iedereen gebeuren. De smoesjes en technieken die gebruikt worden, komen vaak zeer betrouwbaar over. Belangrijk is om aangifte te doen bij de politie. Bel met de algemene meldlijn 0900-8844 als de dader verdwenen is en bel met 112 als de dader nog in de buurt is.