Foto: Cockie Kremers

Net als veel andere organisaties moest ook het Senioren Hobby Centrum aan de Hoogstraat 17 in Mill half maart de deuren sluiten in verband met het Coronavirus.

Ook het succesvolle Jeugd Hobby Centrum werd door de maatregelen voorlopig stilgelegd. “Mogelijk kunnen we in september weer de deuren openen,” vertelt Hans van Baal van het SHC. “Voor die tijd zal het zeker niet gebeuren. Wij zitten met een risicogroep – al onze leden zijn boven de 65 jaar – dus daar moeten we wel extra rekening mee houden. Daarnaast is de eis van anderhalve meter afstand houden bij sommige hobby’s ongelofelijk moeilijk.” Dit geldt ook voor het Jeugd Hobby Centrum. Hier zijn zo’n 20 ouderen als begeleiding actief, dus ook dit JHC blijft voorlopig nog gesloten.

Het sluiten van het hobby centrum heeft ook financiele gevolgen. “Die gevolgen zijn behoorlijk groot. Inkomsten van bijvoorbeeld de catering, projecten, het reparatie-hobby-centrum en inloop computercafé kwamen allemaal stil te liggen. We hebben een beroep gedaan op wat nationale sponsororganisaties, maar dat was in het begin van de Corona crisis en dat hebben we niet voor elkaar gekregen. Nu hebben we een verzoek bij de gemeente liggen om in aanmerking te komen voor financiele ondersteuning. We hebben alleen nog niet te horen gekregen hoe en wat.” Eén van de hoogste maandelijkse kosten is de huur van het pand. Dit huren zij van de gemeente.

Het huidige huurcontract voor het pand aan de Hoogstraat loopt 1 januari 2024 af. Dit klinkt nog ver-weg, maar toch is men nu al volop bezig om te kijken hoe het na die datum moet. Eén van de redenen is ook dat per 1 januari 2022 de huidige gemeente op zal gaan in de gemeente Land van Cuijk. Hans: “We wisten wel al dat er een keer een einde zou komen aan het huurcontract en hebben ook gespaard om later ergens zelfstandig te kunnen gaan zitten. Maar vorig jaar hoorden we dat het dus 1 januari 2024 einde oefening is. We hebben vijf deskundigen gevraagd om in een klankbordgroep met ons mee te denken hoe kunnen we ooit ergens terecht komen.” Uiteindelijk zijn er vijftien mogelijke locaties in de gemeente geanalyseerd op haalbaarheid, vierkante meters en de vraag of er hobbygroepen hout en metaal terecht kunnen. Dat alles is in een rapport verwerkt. “Uiteindelijk vielen alle locaties af. Er is maar één locatie overgebleven en dat is waar we nu zitten aan de Hoogstraat 17 in Mill.”

Dit alles ligt ondertussen bij de gemeente Mill en Sint Hubert en afgelopen week was er een eerste gesprek hierover met het college. “Onze vraag is concreet, is er een mogelijkheid dat we het pand waar we nu zitten tegen een symbolisch bedrag kunnen kopen.” Hans geeft aan dat er zonder hulp van de gemeente eigenlijk niets mogelijk is. “Het is niet zo dat de gemeente de rekening moet betalen, zo zitten we niet in elkaar, maar er is wel ergens een keer steun nodig.”