Regelmatig zoeken we contact met voormalige inwoners uit onze gemeente, die nu in het buitenland wonen. Dit om te zien hoe het met hen gaat en wat ze nu zoal doen. Zij zijn dan te gast in het L.O.M.-radioprogramma Het 12-uurtje. Deze keer zochten we contact met de in Mill (1967) geboren Martje Kremers.

Martje verhuisde op haar zesde van Mill naar Wilbertoord en op haar zestiende weer terug naar Mill. Vervolgens verhuisde ze naar Eindhoven om vandaaruit te vertrekken naar Londen. “In 1987 ben ik naar London verhuisd. Toen was ik 20 jaar oud. De bedoeling was dat ik au pair zou worden en één jaar in London zou blijven. Een vriendinnetje van me deed dat ook en het leek me wel leuk om zo ook goed Engels te leren praten. Maar ik ben na een week bij die familie weg gegaan. Voor kinderen zorgen, eten koken en het huis schoon houden, dat was op die leeftijd niet zo mijn ding. Ik wilde naar concerten, uitgaan en de stad verkennen.” Martje vond destijds een baantje bij een platenzaak, een plek om te wonen en anno 2020 woont ze er nog steeds.

In Eindhoven werkte Martje als vrijwilliger bij poppodium de Effenaar. “Via de Effenaar had ik al contact met bandjes, tourmanagers en agents die in Londen woonden. De vriendin van een geluidsman die ik kende heeft me geholpen met het vinden van werk. Ik ben toen gaan solliciteren en kwam terecht bij the Marquee, soortgelijk als Paradiso of de Melkweg in Amsterdam en de Pul in Uden. Daar is mijn carrière in de muziek begonnen.”

Ondertussen werkt ze alweer 20 jaar bij Primary Talent als agent voor diverse DJ’s. “Ik boek house en techno dj’s en bands over de hele wereld. De eerste jaren reisde ik ook heel veel. Ik ben toen op veel festivals, clubs en conferenties geweest. Elk jaar naar een dance-event in Miami, Amsterdam en Barcelona. Maar nu doe ik het alleen nog als ik het echt leuk vind. Vorig jaar was ik bijvoorbeeld met techno DJ Dave Clarke bij The Great Wall of China en ik ben ook een paar keer in Australië geweest. Dat zijn dus wel hele mooie dingen die met die baan samen gaan.”

Door de Coronacrisis is het ook voor Martje nu allemaal wat rustiger geworden in de entertainmentwereld. “Op 15 maart zijn we allemaal van kantoor naar huis gestuurd om thuis te gaan werken. In het begin was het nog wel druk omdat we alle boekingen doorschoven naar augustus of september. We dachten toen nog dat het tegen die tijd wel weer allemaal oké zou zijn. Maar ondertussen zijn die alweer verzet naar 2021. Voor dit jaar is alles afgelast, ik had ook in Nederland op veel festivals boekingen staan.” Martje verwacht dat het nog wel even zal duren voor de grote festivals weer kunnen. “Ik zag deze week een filmpje van een festival in Doornroosje in Nijmegen, een technofeest met twintig mensen in een zaal op een stoel. Maar dat werkt voor mij niet. We wachten het dus even af hoe het zal gaan.”

Martje woont nu in East London, in Stratford. In Stratford ligt het Olympic Park en Olympic Stadium (nu van West Ham United). “Vanwege Corona is de stad nu erg leeg. Er zijn geen toeristen en je ziet mensen met mondkapjes op straat. Vanaf deze week zijn er weer winkels open en op 4 juli mogen bars en restaurants weer open. Langzaam maar zeker komt het dus weer op gang. Londen is een wereldstad en je woont hier ook om die drukte, maar het enige wat we nu kunnen doen is wandelen. Ik heb genoten van de rust, maar kan nu niet meer wachten om weer te beginnen.”