Richtlijnen reanimatie buiten het ziekenhuis sinds 22 juni weer terug naar normaal.

Door Toon Hermsen – Op 30 maart schreef ik in deze krant dat hulpverleners vanwege de verspreiding van het coronavirus tijdelijk het advies kregen om bij reanimatie geen mond-op-mond beademing toe te passen. Ook burgerhulpverleners boven de 50 jaar werden niet opgeroepen. Dat advies is teruggedraaid.

Vanwege de positieve ontwikkeling van de pandemie in Nederland heeft de Nederlandse Reanimatie Raad in overleg met verschillende experts besloten om de tijdelijk aangepaste richtlijnen per 22 juni terug te draaien. Het advies luidt nu om te reanimeren volgens de gebruikelijke richtlijnen, inclusief het vrijmaken van de luchtweg en het controleren van de ademhaling. Ook alle ingeschreven burgerhulpverleners boven de 50 jaar worden weer opgeroepen. Beademing wordt weer aanbevolen als dat nodig is om de patiënt in leven te houden, tenzij de centralist van de meldkamer ambulancezorg anders aangeeft. De komende dagen zijn nodig om de herziene richtlijnen te implementeren bij de meldkamers ambulancezorg en HartslagNu.

Snelle en doeltreffende hulp is van levensbelang, dus moet iedereen weten dat de eerste 6 minuten bij een hartstilstand cruciaal zijn én wat er binnen die tijd moet gebeuren. Bel direct 112, reanimeer en defibrilleer met een AED binnen 6 minuten. Als je te lang wacht met het gebruik van een AED, wordt het hart minder gevoelig voor defibrillatie en neemt de kans op overleving na iedere minuut drastisch af.

Kijk voor meer informatie op www.kiesvoorleven.nl of https://hartslagnu.nl.