Foto: Cockie Kremers

In 1970 begon Frans Rutten in het familiebedrijf, twee jaar later werd hij zelfstandig ondernemer en op 16 juli is het zijn laatste officiële werkdag als autobedrijf Rutten B.V. in Cuijk.

“Deze week zei nog iemand, dus je gaat nu van het leven genieten. Maar genieten doe ik al sinds 1970,” vertelt de goedlachse Frans Rutten (66 jaar). “Sleutelen aan auto’s is mijn lust en mijn leven. Ik repareer ook liever onderdelen van een auto als dit goedkoper is voor de klant dan deze direct te vervangen voor nieuwe onderdelen, met overleg natuurlijk. Vervangen is niet alleen duurder maar soms ook niet nodig. Vroeger laste je nog wel eens een uitlaat, maar tegenwoordig kiezen monteurs sneller voor vervangen.”

Henrie Thoonen van Bosch Car Service Thoonen knikt: “Klopt, soms zie je bij een beurt of Apk-keuring dat bijvoorbeeld remblokjes nog niet helemaal versleten zijn, maar dat het wel te lang duurt voor de volgende beurt zal zijn. We overleggen dan altijd even met de klant wat men wil, nu al vervangen of later een keer terugkomen.” “Precies,” vult Frans aan. “Ik vind het altijd prettiger dat een beurt voordeliger is uitgevallen dan dat er plotseling een hogere rekening ligt dan verwacht.”

Tijdens het gesprek met Frans en Henrie komen tal van dit soort voorbeelden voorbij, waaruit blijkt dat men qua werkwijze op één lijn zit. Alle twee zijn dan ook al lang actief in de autobranche. Henrie begon in 1977 in Mill met zijn autobedrijf en verhuisde in 1996 naar Cuijk. Frans: “Een jaar geleden nam ik het besluit te stoppen. Maar ik heb klanten die al vijftig jaar hier komen. Ik wilde ze niet zomaar in de steek laten. Een medewerker van BOVAG vertelde hier enthousiast over het bedrijf en de toekomstplannen van Henrie. Dat sprak me aan en voelt goed, dus kan ik met een gerust hart af gaan bouwen en kunnen mijn klanten mee naar Bosch Car Service Thoonen.”

Want stoppen doet Frans niet direct. Henrie: “Frans komt een maandje of vier bij ons werken. Hij heeft veel ervaring. Dat geeft ons ook meteen iets meer tijd om een extra monteur te zoeken. We willen onze capaciteit namelijk uitbreiden om nog beter klaar te zijn voor de toekomst.” Bij BCS Thoonen staat de volgende generatie namelijk al klaar om nog vele jaren door te gaan met onderhoud, reparatie en de in- en verkoop van alle merken auto’s. “Twee zoons van ons zijn al in het bedrijf actief en eentje studeert nog. Het is fijn dat Frans nu nog een tijdje mee komt helpen hier, dan is er ook voor zijn vaste klanten een bekend gezicht hier aan Het Riet 11 in Cuijk.”

Receptie

Op vrijdag 17 juli is er een receptie bij autobedrijf Rutten aan de Lange Beijerd 6 in Cuijk. Dit alles met in achtneming van de RIVM-maatregelen. Om drukte te voorkomen is er de gehele dag een vrije inloop.

Autobedrijf Rutten Lange Beijerd 6 Cuijk, tel. 0485-312595
Bosch Car Service Thoonen het Riet 11 Cuijk, tel. 0485-330033 www.bcsthoonen.nl