Foto: Cockie Kremers

Het CDA Mill en Sint Hubert gaat met andere lokale CDA-afdelingen in het Land van Cuijk samen voor de raadsverkiezingen in november 2021.

Maar ook Algemeen Belang ’90 en de Vier Kernen Partij gaan met vijf andere lokale partijen uit de gemeente Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis 1 nieuwe partij vormen. Hiermee wil men een sterke partij formeren om per 1 januari 2022 goed vertegenwoordigd te zijn in de gemeente Land van Cuijk.

“Is de samenvoeging van 7 lokale politieke partijen een reële optie en wat zijn de voor en tegens? Dat was de eerste vraag die we ons stelden.” Aan het woord is Piet van de Koolwijk uit Cuijk. Hij is als onafhankelijk voorzitter gevraagd om het traject van deze samenvoeging te begeleiden. Als voormalig gemeentesecretaris in Cuijk heeft hij politiek gezien wel de nodige ervaring. “Maar ook, wat zijn de individuele mogelijkheden en welke mogelijkheden zijn er als we gezamenlijk optrekken? Hierbij heeft het inzicht post gevat dat het wellicht toch wel verstandig is om te proberen dit samen te doen.”

Qua opvattingen rond bepaalde politieke standpunten zijn er wel wat verschillen. Piet: “Dat zijn inderdaad wel de te overbruggen stappen, of hindernissen, die moeten worden genomen.” Dat geldt ook voor de herkenbaarheid en de vertegenwoordiging van de huidige gemeentes straks in de gemeente Land van Cuijk. “Dat is een gemeenschappelijk punt. Daar hebben alle partijen straks evenveel behoefte aan. Als partij organisatie moet men er voor zorgen dat men de herkomst van de partijen goed in het oog heeft en voldoende kunt waarborgen. Want als je dat verliest, dan kom je snel op drijfzand terecht.”

Hoe dit in detail vormgegeven zal worden is nu nog niet te zeggen. Piet: “Wat er nu eerst dient te gebeuren is de intentie feitelijk uitspreken en wat mij betreft ook ondertekenen, waar het gaat om dit willen we bereiken. Vervolgens kunnen stappen ondernomen worden zoals hoe ziet de partij organisatie eruit, welke statuten horen erbij, welk huishoudelijk regelement en dan pas kom je toe aan het maken van een kieslijst. Dat zijn allemaal losse hoofdstukken van een boek wat nog geschreven moet worden.” Op 1 oktober hoopt men alles definitief te hebben over hoe de toekomst voor de 7 lokale politieke partijen er in gezamenlijkheid eruit zal gaan zien.

De gemeenteraad Land van Cuijk telt straks 37 gemeenteraadsleden die 80.000 inwoners zal vertegenwoordigen. Het is nog niet bekend welk aantal politieke partijen er in november 2021 deel zullen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen hiervoor. Zeker is wel dat de reclameborden rond de verkiezingen in november 2021 veel andere partijnamen zullen hebben dan tot nu toe.