Foto: Cockie Kremers

Aan de Katwijksebaan in Wilbertoord wordt sinds vorig jaar door Giel Bongers hop geteeld.

Over waarom hij dit is gaan doen vertelt Giel: “Eigenlijk zaten we met een best groot probleem. Het staat hier door de varkenspest al twintig jaar leeg, op de stallen ligt asbest en we moesten dus bedenken wat we zouden doen. Investeren we in slopen of gaan we er een nieuw dak opleggen? We zijn gaan brainstormen en één van de ideeën was om hop te gaan telen.” Het bleef echter niet bij alleen een idee. Want vorig jaar werd een eerste rijtje met 15 planten gezet om wat ervaring op te doen en dit jaar is het al uitgegroeid tot 630 planten in 18 verschillende hopsoorten.

In het dagelijks leven is Giel landschapsontwerper. “Alles wat je als landschapsontwerper doet heeft impact op het landschap. Dat is bij deze hopteelt eigenlijk ook zo. Als je hier langs komt zie je een zes meter hoge groene muur. Veel mensen die hier op de fiets voorbij komen stappen dan ook even af om te zien wat hier groeit. Daarom hebben we sinds vorige week ook een bankje en een informatiebord aan de straat gezet met uitleg.” Giel is aan de Katwijksebaan geboren en getogen. “Ik ben de derde generatie Bongers die hier boert. Ik had ook mais of piepers kunnen zetten, maar dat doen al zoveel mensen. Ik doe graag dingen die anderen niet doen.”

Wat Giel met Brabanthop doet is behoorlijk uniek in Nederland. Om meer te weten te komen over het telen van hop zocht hij het internet af. “In het Nederlands is weinig informatie te vinden. Het zijn vooral Duitse en Amerikaanse websites. Maar ook zijn we naar Zuid-Duitsland gegaan om de grote hopvelden te bekijken en met boeren daar te praten.” Brabanthop richt zich niet op de grote brouwers. “Die grote brouwers hebben contracten met vooral hoptelers in Duitsland. Ik wil graag de lokale bierbrouwers hier in de regio bedienen met Brabanthop.”

Ondertussen verzorgt Giel ook rondleidingen op zijn bedrijf om mensen meer te vertellen over het telen van hop. Ook zijn er al heel wat kleinere brouwers langs geweest die van zijn hop bier willen brouwen. “Er is door verschillende brouwers al flink geëxperimenteerd met mijn hop. Bij de meesten was het bier al op voor ik het zelf kon proeven, maar vorige week was ik bij de Muifelbrouwerij in Oss en die had er nog wat staan. Dus op het terras daar hebben we bier gedronken van ons eigen hop.”

In september zal de hop geoogst worden. “Door de 18 soorten hop is het een verspreide oogst, de vroege en late soort. Vorig jaar deden we dat nog met de hand. Maar per tak duurt het een uur, nu heb ik 1260 takken, dus dat gaat niet meer lukken met de hand.” Er is een grotere plukmachine in de regio waar Giel met de planten naar toe kan. “Daarnaast is mijn broer nu zelf een plukmachine aan het bouwen. Dus daarmee kunnen we hier ook zelf oogsten.”

Meer weten of reserveren voor een rondleiding? Zie www.brabanthop.nl en like de Facebookpagina.

Een cameraploeg van de Lokale Omroep Mill ging vorige week op bezoek bij Giel Bongers in Wilbertoord en maakte een tv-item over Brabanthop. Dit is te zien in de tv-uitzending en via uitzending gemist op www.lokaleomroepmill.nl. Ook in de rubriek Video op inmill.nl is het te zien.