Verschillende boerderijen in het Land van Cuijk bieden in deze vakantieperiode belangstellenden de mogelijkheid om met hun werk mee te kijken en te helpen. Zo ook Familie Vermeulen in Sint Hubert. Sonja, Hans en Freek Vermeulen runnen daar aan de Noordelijke Hoefseweg een melkveebedrijf met ruim 100 koeien.

Twee keer per dag en zeven dagen in de week moeten de koeien bij Vermeulen melkvee en educatie gemolken worden. In de ochtend gebeurt dit rond 6 uur waarna de koeien de wei weer in gaan en rond 18.00 uur moeten de dames weer gemolken worden. “En daarbij kunnen mensen meekijken en helpen,” vertelt Sonja Vermeulen. “Voor iedereen hebben we laarzen en overalls. We halen samen met onze bezoekers de koeien uit de wei en brengen ze naar de melkstal. We kijken dan hoe het melken gaat en uiteraard mag iedereen ook zelf proberen om een koe te melken. Ook kunnen zij helpen bij het voeren van de kalfjes en ondertussen vertellen we over dit alles en kan men ook vragen stellen.”

De boerderij van de Familie Vermeulen is een educatieboerderij. “We zijn gecertificeerd door Educatieboerderij Nederland en in Brabant heet dat dan Klasseboeren. Wij ontvangen regelmatig schoolklassen op onze boerderij om in de praktijk te laten zien hoe we werken en leven op een boerderij.” En dat sluit prima aan bij de leerstof. Want kennis van techniek, biologie, aardrijkskunde, verzorging en rekenen; vaardigheden als samenwerken, handigheid, communiceren en signaleren, dat is allemaal nodig om een melkveebedrijf te laten draaien. “Helaas hebben we hier de laatste maanden door het coronavirus geen excursies en uitjes van scholen gehad.”

Bezoekers op de boerderij staan vaak versteld van het werk wat komt kijken om een melkveebedrijf te runnen. “Vaak weet men ook niet waarom we bijvoorbeeld gras inkuilen. ‘Wat zit er onder die bulten?’, vragen ze dan. Ik vertel dan dat dat gras is wat we in de winter gebruiken om de koeien te voeren, want in de winter groeit er geen gras maar hebben koeien toch honger. Een veel gestelde vraag is ook waarom we de kalfjes niet melken. Maar een koe geeft pas melk nadat deze zelf een kalfje heeft gekregen. Het is leuk om dit alles te vertellen en in de praktijk te laten zien hoe veel werk het is.”

De Familie Vermeulen ontvangt van dinsdag tot en met vrijdag vanaf 17.30 uur groepen van maximaal 10 personen of 2 gezinnen per keer. Bel of app voor een afspraak voor een bezoek aan de boerderij met Sonja Vermeulen via 06 51 714 396.

Op www.landvancuijkboertbewust.nl staan alle overige deelnemende bedrijven en contactgegevens. Neem zelf contact op om een afspraak te maken.

Natuurlijk gebruiken de boeren hun boerenverstand en werken zij volgens de RIVM richtlijnen. Voor eventuele consumptie kan een vergoeding gevraagd worden. Spreek samen af wanneer je de boerderij wilt komen bekijken en een praatje kunt maken met de boer. Een mooie beleving in de zomer van 2020.