Na langdurig afsluiting van de Vorleweg in Mill, moet toch de stoep weer open voor glasvezel. Kan dat nu niet anders?

Dit is de laatste week de meest gestelde vraag die we op de redactie binnen hebben gekregen. Wij speelde deze vraag door naar wethouder Jos van den Boogaart van de gemeente Mill en Sint Hubert.

“We proberen altijd om dergelijke afstemming te bereiken, maar dat blijkt in de praktijk niet eenvoudig. Het betreft afzonderlijke opdrachtgevers met eigen contracten en eigen planningen over de uitvoering van bepaalde werken. Het voorbeeld van de Vorleweg is er zo een: de gemeente sluit een contract met een aannemer voor aanleg van riolering en reconstructie van de weg. De aannemer maakt daarvoor een planning en wij benadrukken om bijvoorbeeld nutsvoorzieningen daarin mee te laten lopen voor het geval bij nutsbedrijven werken aan de orde zouden zijn (Bijvoorbeeld Brabant water of Enexis etc.).

Die nutsbedrijven hebben contracten met eigen aannemers, met eigen planningen. Waar mogelijk worden dan planningen in elkaar geschoven, maar dat blijkt niet altijd mogelijk. Als onze aannemer bijvoorbeeld te lang moet wachten op een andere aannemer, dan loopt de planning van onze aannemer uit en dat leidt tot ongewenste vertraging en meerkosten.

Het voorbeeld van de glasvezel is in deze bijzonder, omdat die aannemer op basis van een contract met E-Fiber met bijbehorende planning en over een heel groot werkgebied, (heel Land van Cuijk) veel meer meters per dag maakt dan bijvoorbeeld een aannemer die een wegreconstructie moeten maken of nutsbedrijven als Brabant Water en Enexis. Dan lukt het in elkaar schuiven van planningen in de praktijk niet.”

Overigens worden met alle aannemers die in de openbare ruimte graafwerk moeten doen vooraf afspraken gemaakt over de kwaliteit van het werk om de littekens in het straatbeeld te voorkomen of achteraf te kunnen herstellen.