Jan van der Lans (2 april 1997) uit Mill is veel en vaak bezig met de vissport. Hiervoor heeft hij zelfs een speciale opleiding gevolgd.

“Ik heb de vissportacademie in Zwolle gedaan. Dat is een groen-opleiding op MBO-niveau met een vakgebied aquacultuur en sportvisserij. Je leert er veel over de natuur, wat er in en op het water gebeurt en het inrichten van natuur. Iedereen op die opleiding is geïnteresseerd in de hengelsport en daar leer je dan ook weer veel van.”

Al van kinds af aan is Jan geïnteresseerd in de hengelsport. “Ik was altijd met een hengel in de hand te vinden. Op mijn vijftiende ontdekte ik de karper en dat is de vis waarvoor ik het allemaal doe. De karper heeft voor mij iets magisch. Het is heel moeilijk uit te vinden wat die vis werkelijk doet en hoe je die het beste kunt vangen. Want wat de ene dag werkt is de volgende dag weer anders en werkt dan plotseling niet meer. Dat blijft je dus bezig houden.” Jan steekt veel tijd in zijn hobby. “Ik werk vijf dagen in de week in een hengelsportzaak en de andere 2 dagen in de week ben ik wedstrijden aan het vissen. Door heel Nederland, maar vorige week bijvoorbeeld ook in België. Daar was een dagwedstrijd. Als je goed zoekt, dan is er elke dag wel ergens een viswedstrijd.”

Sinds het coronavirus de kop heeft op gestoken is vissen enorm populair geworden, ook bij jeugd en jongeren. “Veel sporten lagen stil en mensen willen toch graag naar buiten om bezig te zijn. Vissen is dan een ideale hobby. Dat merken we ook in de winkel waar ik werk,” vertelt Jan. “Er zijn veel mensen die voor het eerst een hengel kopen en die nog nooit hebben gevist, maar ook veel mensen die al langere tijd niet hebben gevist en nu weer de hengel uit de schuur halen. Er moeten dan weer nieuwe lijntjes op de hengel en daarvoor komt men dan naar de winkel.”

Vissen is een hobby die je zo duur kunt maken als je zelf wilt. “Al vanaf tien of vijftien euro heb je een leuk setje waarmee je naar de waterkant kunt, maar er zijn natuurlijk ook die voor duizenden en soms zelfs tienduizenden euro’s aan materiaal hebben.” Het verschil in prijs zit hem volgens Jan vooral in het gemak en gewicht van het materiaal. “Een goedkopere hengel is vaak een stuk zwaarder en wat lomper uitgevoerd dan de wat duurdere hengels. Als je veel vist dan is een lichtere hengel in de hand prettiger dan een zwaardere.”

Jan is lid en ook bestuurslid van HSV (Hengel Sport Vereniging) het Kanaal in Mill. “Hier in onze gemeente hebben we prachtige mogelijkheden om te vissen. Op de Bus van HSV het Kanaal, op de Meeren in Langenboom, maar ook in de Raam of de Maas zit karper en is het mooi om te vissen.”

In een gesprek met Jan kun je niet anders dan enthousiast worden over de vissport. “Het is niet alleen het vissen zelf, maar ook het stukje natuur, de rust en vaak ook de gezelligheid onderling met andere vissers. Dat maakt het vissen zo leuk voor iedereen. En als het visvirus je eenmaal te pakken krijgt zoals ik, dan begin je te malen over hoe ik bijvoorbeeld dit weekend de vissen kan vangen die ik wil vangen, op welke plek, met welk materiaal en welk voer. Zonder te overdrijven durf ik te zeggen: als ik wakker word, denk ik aan vissen en als ik weer naar bed ga, dan denk ik nog aan hoe ik de volgende viswedstrijd ga aanpakken.”

Meer weten over HSV het Kanaal? Bel penningmeester Wim van de Pol, tel 0485451275 of zie voor meer informatie over vissen en de vissport ook www.hsvhetkanaalmill.nl.