De gemeente Mill en Sint Hubert wil voor acht beukenbomen een kapvergunning verlenen in verband met de uitbreiding van bedrijfsactiviteiten. Na alle werkzaamheden worden op dezelfde locatie vijf ‘toekomstbomen’ terug geplant. Feitelijk een win-win-situatie.

Bedrijfsactiviteiten

Aan de Hertsweg in Mill staan beukenbomen (Fagus Sylvatica). Een ondernemer ter plaatse wil uitbreiding van zijn bedrijfsactiviteiten. De gemeente Mill en Sint Hubert is bereid om hiervoor een kapvergunning af te geven voor acht beuken ter hoogte van de Berentsweg. Daarmee kan de ondernemer uitbreiden maar kan ook de inrit naar zijn terrein verbeterd worden. Het afgeven van een kapvergunning voor bomen gebeurt heden ten dage niet zomaar. En strikt genomen is het voor de uitbreiding en het wijzigen van de inrit ook niet nodig om ze alle acht te kappen. De keuze om dat toch te doen, komt echter voort uit het feit dat de bomen ziek zijn. De bomen lijden aan zonnebrand, een verschijnsel waar deze soort met zijn dunne schors gevoelig voor is. Een gespecialiseerd bureau heeft geconstateerd dat de bomen in slechte conditie zijn en een beperkte toekomstverwachting hebben.

Toekomstbomen

Om het groene straatbeeld aan de Hertsweg daarna te herstellen, gaat de gemeente, als alle werkzaamheden achter de rug zijn, daarom op dezelfde locatie vijf toekomstbomen planten. Toekomstbomen zijn bomen die speciale aandacht krijgen. Ze worden ruim geplant dus met voldoende onderlinge afstand. De ondergrond krijgt extra aandacht en wordt indien nodig verbeterd door toevoeging van voedingsstoffen. De locatie waar toekomstbomen worden geplant, is een locatie waar in de toekomst geen andere activiteiten zijn gepland zoals de aanleg van een weg of woningbouw. Kortom, toekomstbomen worden geplant met de bedoeling uit te groeien tot mooie, volle bomen die een hoge, monumentale leeftijd kunnen bereiken. De locatie aan de Hertsweg waar de acht zieke beuken worden gekapt en waar de herplant plaatsvindt, voldoet aan de eisen voor ‘toekomstbomen’.

Diversiteit

Niet alleen het planten van toekomstbomen krijgt steeds meer aandacht, ook wil de gemeente voor meer biodiversiteit zorgen. Daarom is in plaats van de beuk gekozen voor de haagbeuk (Carpinus butulus). Een vergelijkbare boom als de bomen die verdwijnen maar beter bestand tegen ziekte. Zoals de naam al doet vermoeden, het is een boom die zeer goed snoeibaar is (tot een haag) maar die alleenstaand ook kan uitgroeien tot een forse boom van tot wel 25 meter.

Herplant

Door ruimte te maken voor ‘toekomstbomen’ kan de ondernemer vooruit en wordt de groenstructuur feitelijk verbeterd. Een win-win-situatie dus. Als de vergunningverlening rond is, zullen de acht zieke beuken dit najaar worden gekapt. Herplant vindt plaats na alle (bouw)werkzaamheden in het najaar van 2021.

Informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met Jeroen Burgman, medewerker Infrastructuur beheer en onderhoud, Werkorganisatie CGM, tel. 0485 - 460 300, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..