Foto: Cockie Kremers

Timmerbedrijf de Valk is sinds begin 2009 te vinden aan de Postduifstraat in Mill. Maar al in 2004 begon Jan de Valk als zelfstandig ondernemer, toen nog gevestigd in Mook.

Het bedrijf dat gespecialiseerd is in ramen, deuren, kozijnen, overkappingen, dakkapellen en serres richt zich op zowel de particuliere markt als aannemers. “Als het van hout of van houtachtige materialen gemaakt kan worden, dan maken wij het,” vertelt Jan de Valk. “Dat alles inclusief plaatsen, beglazing en aflakken. Maar ook zijn er diverse aannemers die de door ons gemaakte producten bij particulieren plaatsen. Op dit moment hebben we ruimte in onze productie om dit voor nog meer aannemers en ZZP’ers te doen. Een kans voor ons en mogelijkheden voor hen.”

Al op jonge leeftijd begon Jan de Valk (54 jaar) bij een timmerbedrijf. “Mijn eerste baantje was krullenjongen bij een klein timmerbedrijfje in Malden. Dit bedrijf groeide gestaag en ik leerde in die tijd steeds meer van het timmer-vak en deed ook nog wat opleidingen. Na enkele jaren ben ik bedrijfsleider geworden bij een aannemer in Wijchen met een eigen timmerfabriek. Daar deed ik eigenlijk alle voorbereidingen en de aansturing van de productie in de fabriek. Mooi werk, want je maakt van hout degelijke producten op maat. Maar doordat ze in 2004 het besluit namen om niet meer zelf te produceren maar producten elders in te kopen, hield mijn baan op.”

Jan besloot in 2004 om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. “Achter het huis had ik wat ruimte om een werkplaats te maken, maar toen ik er mee begon was het eigenlijk al te klein. Toch heb ik dat vijf jaar gedaan en toen moesten we echt groter. Na een zoektocht kwamen we in Mill aan de Postduifstraat terecht.” Op die locatie zat ooit timmerbedrijf Wim van der Meer en later elektrobedrijf van Lanen. “Hier is ons bedrijf flink doorgegroeid en hebben we ook de productie en het assortiment op kunnen voeren. Enkele maanden geleden kochten we een nieuwe bewerkingsmachine, uit Italië. Hiermee kunnen we nog preciezer en specialistischere producten maken. Maar ook hebben we hierdoor een overcapaciteit waardoor we ruimte hebben om producten te maken voor meer aannemers dan dat we nu al doen.”

Door de groei van het bedrijf en de vraag naar producten is Timmerbedrijf de Valk ook op zoek naar een extra timmerman of leerling-timmerman. “We zijn nu met z’n vieren. Raymond Bisschops en ik zijn ook vaak op pad om onze producten te plaatsen en Anne Marie doet hier veel voorbereidend werk, zoals afmonteren en het aansturen van de bewerkingsmachines en de spuiterij. Ook mijn dochter Selke werkt 2 dagen in de week mee.”

Zie voor meer informatie rond hetgeen timmerbedrijf de Valk zoal doet ook de site www.timmerbedrijfdevalk.nl “We hebben geen showroom, maar we nodigen belangstellenden graag uit in onze werkplaats om de mogelijkheden die we hebben te bekijken. We wilden eigenlijk een open dag organiseren toen we de nieuwe bewerkingsmachine kregen, maar dat lukt in verband met de coronaregels nu even niet, dus dat komt later. Maar we kunnen belangstellenden prima ontvangen in kleinere groepjes.”