Op maandag 21 september is het Wereld Alzheimer dag; een dag waarop we speciaal stilstaan bij mensen met de ziekte dementie.

Waarom? Omdat veel mensen met dementie gewoon thuis wonen en wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken om hun leven zo lang mogelijk te kunnen leven zoals zij dat graag willen. Daarbij is het een pittige klus om mantelzorger te zijn voor een naaste met dementie. Ook mantelzorgers kunnen wel een steuntje in de rug en/of een helpende hand gebruiken.

In onze gemeente bestaat een actieve werkgroep die zich inzet voor een dementievriendelijke gemeenschap. Wij maken ons sterk om mensen met dementie zo lang mogelijk actief deel te laten nemen aan onze dorpsgemeenschap.

Wij zijn een werkgroep die de afgelopen jaren allerlei activiteiten heeft georganiseerd om die dementievriendelijke gemeenschap te realiseren. Er zijn theaterproducties geweest en filmvoorstellingen. Een expositie waarbij ook een Millse brochure met flyer werd gepresenteerd. Er zijn gesprekken gevoerd met o.a. sport- en buurtverenigingen, met dorps- en wijkraden, met de zorgcentrales, met de KBO’s, met de Zonnebloem (en ga zo maar door). Deze gesprekken hebben opgeleverd dat er meer begrip voor mensen met dementie ontstaat en dat er, waar nodig een helpende hand wordt toegestoken.

Een aantal ondernemers heeft de training gevolgd over hoe om te gaan met mensen met dementie en zodra Corona het mogelijk maakt worden er nog meer van deze trainingen georganiseerd. Ook u kunt als belangstellende burger hieraan meedoen. Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op 23 september is er in Cuijk de theatervoorstelling: Strepen op het raam, daar kunt u naar toe. Deze voorstelling laat de verwarring en twijfel zien waarmee zowel de persoon met (beginnende) dementie zelf als zijn naasten geconfronteerd worden. Tijdens het nagesprek delen deskundigen hun kennis en ervaring waar aanwezigen mee aan de slag kunnen om hun omgeving dementievriendelijk te maken.

De werkgroep dementievriendelijke gemeenschap is momenteel druk bezig om plannen te maken voor activiteiten in 2021. Wilt u meedenken en meedoen? Van harte welkom! Aanmelden kan op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..