Door Elly Meijnders - De Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid in onze gemeente heeft tot taak het bewegen onder senioren te stimuleren.
Ook vindt de werkgroep valpreventie heel belangrijk voor deze groep. Vallen is namelijk de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij 65plussers. Fysiotherapie Mill heeft reeds ervaring met het geven van een cursus over valpreventie. Ik had daarom een gesprek met praktijkhouder en fysiotherapeut Edwin van der Locht en met geriatrie therapeut Daisy Janssen.
Daisy klinkt gelijk bevlogen: “Dit onderwerp is inderdaad heel actueel. Vallen komt veel voor en met name speelt de factor onzekerheid hier een grote rol. Bij vorige trainingen gaven mensen aan dat zij angstig waren, maar na de cursus voelden ze zich veel zekerder. Ja, je hebt gelijk, er is al veel wetenschappelijk bewijs over oorzaken en gevolg van vallen. Uit onderzoek blijkt dat mensen pal naar rechts of pal naar links vallen. Met valtechniektraining kan dit worden vermeden zodat er minder risico is op een heupbreuk. En er zijn allerlei redenen om te vallen”.
Edwin vult aan: “Er wordt ook gescreend of er medische oorzaken zijn voor het vallen, die mensen sturen we door naar de huisarts”.
Daisy: “Ik probeer in het intake gesprek altijd uit te zoeken hoe het met de gezondheid van mensen is gesteld. Hoe is het gevoel in de voeten, hoe is het met het zicht”.
Wat moet ik me zo ongeveer bij het programma voorstellen?
Daisy knikt: “Er zijn twee onderdelen. Het eerste deel bestaat eruit dat we in een parcours de dagelijkse activiteiten nabootsen. Daarin worden de balans en de coördinatie getest. De deelnemers krijgen dan ook dubbeltaken, moeten twee dingen tegelijk doen. Bijvoorbeeld met een bal lopen of met het tegenkomen van verkeerslichten. En dan is het tweede deel echt vallen op een mat”.
En ook weer leren opstaan...
Daisy lacht naar me: “Dat is heel belangrijk, het kunnen opstaan geeft mensen een stukje zekerheid. Of ik het leuk werk vind? Ja, want valpreventie hoort bij de geriatrie waarop ik ben afgestudeerd. Ik vind het boeiend dat er zoveel factoren meespelen. De intake met de deelnemer is belangrijk, want ik wil weten in hoeverre iemand de training nodig heeft. Hoe is het met de kracht en balans? En op het einde hebben we dan ook weer een out take. We hebben nu in de gymzaal van de Wester twee keer in de week vijf weken training, dus totaal 10 trainingen”.
Edwin: “Het financiële gedeelte is moeilijk te regelen. Het moet een kwalitatief goede training zijn en toch betaalbaar voor mensen. Hebben we ook op gemeentelijk niveau mee geworsteld bij verzoek om subsidie. Maar dat hebben wij nog niet kunnen realiseren. De continuïteit behouden is hierdoor lastig. Wij zouden graag willen herhalen, maar twee keer in het jaar is nog niet gelukt. Niet iedereen kan of wil het volle bedrag betalen. Wij kregen de groepen dan ook niet vol. Verzekeringstechnisch is het ook lastig, de een krijgt het bedrag wel terug, de ander niet. Ja, er zitten in de organisatie zeker nog wel verbeterpuntjes”, klinkt Edwin wat zorgelijk.
“Wij zouden de valpreventie cursussen het liefst in alle kerkdorpen willen geven. Neen, wij starten pas in het voorjaar 2021 weer. In de herfst is de praktijk heel druk, dan kunnen wij Daisy niet missen”, glimlacht hij.
Daisy benadrukt dat zij, nu zij haar master heeft, wat meer initiatieven zou willen ontplooien. “Ik ben de enige geriatrie therapeut hier en heb bijvoorbeeld twee jaar geleden in de Wilg een lezing gegeven over valtherapie. Zoiets zou ik wel meer willen doen. Ik werk al veel samen met ergotherapeuten en wil dat ook met het Sociaal Kernteam gaan doen. Ik ga naar mensen thuis, als ik twijfel of in de thuissituatie alles goed is. Er zijn thuis dingen die je heel gemakkelijk kunt regelen voor iemand die valgevaarlijk is, ook met een ergotherapeut”.