Bij een inspectietocht door de gemeente stuiten Henk Kuppen en Rob Luik o.a. op een gevaarlijke situatie voor mensen met een rolstoel en gebruikers van een rollator op trottoir Hoogveldseweg in Mill.

Toegankelijkheid voor iedereen, dat klinkt zo normaal, maar dat is het niet. We gaan een ochtend op stap met Henk Kuppen en Rob Luik van het Platform Gehandicapten Mill. Zij zetten zich in om de toegankelijkheid van mensen met een handicap of beperking te verbeteren.

Henk Kuppen (werkgroeplid bij het PGM) was voor zijn pensioen werkzaam als ARBO deskundige bij een onafhankelijke, landelijke ARBO dienst en lid van het platform verkeer van de gemeente Mill en Sint Hubert.

Rob Luik (werkgroeplid bij het PGM) was werkzaam bij een thuiszorgorganisatie en bezorgde bedden, rolstoelen, postoelen enz. Hij kent de thuissituatie van ouderen en gehandicapten als geen ander. Rob is tevens penningmeester van het PGM.

Henk en Rob trekken binnen het PGM de kar om Bereikbaarheid, Toegankelijkheid, Bruikbaarheid, Uitgankelijkheid van gebouwen te verbeteren. Geen makkelijke taak maar wel belangrijk.

De eerste vraag die opkomt is: Wat wordt verstaan onder toegankelijkheid met name voor mensen met een beperking?

Onmiddellijk branden ze beiden los: "Geen drempels en obstakels of belemmeringen zodat mensen met een handicap naar binnen kunnen in een gebouw, gebruik kunnen maken van het toilet of gebruik kunnen maken van veilige openbare ruimten, parkeervoorzieningen. Maar het is ook belangrijk dat er op begrijpelijke manier informatie wordt verstrekt en dat websites toegankelijk zijn ook voor visueel gehandicapten en mensen die laaggeletterd zijn."

Hebben jullie voorbeelden bij winkels en bedrijven?

Ja natuurlijk zegt Henk. Een ruime toegang, liefst een automatisch openende deur. Voorkom drempels in de toegang. Bij gebruik van een tochtsluis moet deze ruim bemeten zijn. Bij gebruik van meerdere verdiepingen is een goede ruime lift noodzakelijk (ook voor winkelwagens en rolstoelen geschikt).

Rob veert op en zegt "Ja en niet te vergeten, voldoende ruimte tussen de stellingen en deze ruimte vrijhouden, Geen opslag van goederen tussen de stellingen. Probeer de hoogte van de stellingen als dat mogelijk is te beperken zodat rolstoelgebruikers er ook bij kunnen. En zorg dat er voldoende ruimte is bij de kassa en dat en hoogte van de loopband voor de gekochte artikelen bereikbaar is."

Rob jij bent pas kort actief en richt je daarbij vooral op de toegankelijkheid van winkels, de trottoirs aan het markplein. Wat zijn daar de dan problemen?

"Na meer dan een jaar bespreekbaar maken van dit parkeer- en verkeersveiligheidsprobleem blijkt er nog steeds dagelijks sprake van “fout”parkeren op trottoir/voetpad aan Burgemeester Verstraatenlaan aan de markt. Er is regelmatig sprake belemmering van de toegankelijkheid en de verkeersveiligheid komt soms ernstig in het geding. Mensen gaan snel even pinnen, even een visje scoren op vrijdag of op woensdag snel de markt bezoeken. Er staan dagelijks auto´s, op het trottoir geparkeerd, soms voor langere tijd en zelfs grote vrachtwagens."

Maar ook het doorgang trottoir van Burgemeester Verstraatenlaan naar de ingang naar Jan Linders en AH wordt voortdurend geblokkeerd. Vult Henk Kuppen aan. "Door het verkeerd plaatsen van fietsen en zelfs scootmobiels is de doorgang voortdurend belemmerd. Daar komt nog bij dat sommige fietsers als gekken de helling naar beneden nemen waardoor er soms echt onaangename en gevaarlijke situaties ontstaan."

Gezamenlijke conclusie is: Gemeente Mill neem je verantwoordelijkheid. Neem structurele maatregelen om de situatie verbeteren. Informeer de bezoekers van marktplein.

Is dat wel voldoende?

Neen, roepen ze in koor. "Op dit moment blijkt dat aandacht in de media en waarschuwen niet helpt. Dus zit er niets anders op dan te handhaven. De boetes voor fout of hinderlijk parkeren, bedragen tussen de 85 euro en 120 euro. Dat is natuurlijk niet mis!. Maar het blijkt echt nodig te zijn om de toegankelijkheid en veiligheid van iedereen rond te markt te kunnen waarborgen."

Vragen, opmerkingen en/of suggesties? mail het secretariaat van het PGM via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel voorzitter PGM Guus Fonteijn 06-22552427.