Foto: www.coronatest.nl

Er is sinds deze week meer testcapaciteit beschikbaar in de regio GGD Hart voor Brabant.

Die wordt in eerste instantie ingezet in de drie bestaande testlocaties binnen de regio (Tilburg, Uden en Rosmalen). Zodra er nog meer lab capaciteit beschikbaar komt en alle voorbereidingen zijn afgerond, opent GGD HvB een nieuwe testlocatie in Cuijk. De drie huidige testlocaties krijgen een weersbestendigere nieuwe plek binnen de directe omgeving van stad en dorp.

Opschaling lab capaciteit

Sinds dinsdag 6 oktober heeft GGD HvB meer laboratorium capaciteit gekregen: 720 per dag. Dit betekent dat GGD HvB voor de hele regio van 1880 naar 2600 testen per dag gaat. Het Duitse laboratorium Eurofins zorgt voor de beschikbaarheid van de testen en de uitvoering ervan. Dat is een van de laboratoria waar testlocatie Tilburg al gebruik van maakt. Naast deze opschaling, komt er de komende periode waarschijnlijk nog meer extra lab capaciteit beschikbaar. Deze opschaling zal na afstemming op landelijk niveau iedere twee weken worden geanalyseerd en bijgesteld. Het opschalen is naast de lab capaciteit tevens afhankelijk van onder meer beschikbaarheid van locaties, materialen en personeel.

Nieuwe testlocatie Cuijk

Als de labcapaciteit nog verder wordt opgeschaald en alle voorbereidingen zijn afgerond, opent GGD Hart voor Brabant (HvB) over enkele weken een nieuwe weersbestendige testlocatie corona bij de voormalige Bouwmarkt Formido aan de Grotestraat 95 in Cuijk. De locatie is geschikt voor zowel koude, natte als warme weersomstandigheden. In de testlocatie kan iedereen met milde klachten worden getest op het coronavirus na het maken van een afspraak. Indien de testvraag stijgt en de lab capaciteit het toelaat, kan GGD HvB de komende maanden de nieuwe testlocatie in Cuijk opschalen naar maximaal acht teststraten. Dat betekent dat we kunnen opschalen naar maximaal 1600 testen per dag.

Na Rosmalen, Tilburg en Uden is Cuijk de vierde plaats in de regio van GGD HvB waar mensen met klachten terecht kunnen om zich te laten testen. Een dergelijke voorziening is er nog niet in dit deel van Brabant. Mensen die zich willen laten testen, moesten uitwijken naar bijvoorbeeld Uden, Helmond, Eindhoven of Nijmegen.

Verplaatsen huidige testlocaties

De drie al bestaande locaties (Rosmalen, Tilburg en Uden) worden binnen de directe omgeving van de stad of het dorp verplaatst naar weersbestendige, grotere locaties zodat opschaling tot zes of acht straten ook per locatie mogelijk is. We streven ernaar om deze nieuwe locaties in november operationeel te hebben. Zodra besluiten definitief zijn, komt er een apart persbericht uit.

Waarom testen we?

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten die passen bij het coronavirus zich laten testen. Dit zijn verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk. De GGD controleert met deze testen het verspreiden van het virus waardoor we elkaar nog beter kunnen beschermen.

Je kan alleen een test laten uitvoeren op afspraak. Deze maak je gratis via het telefoonnummer 0800 1202 of online via www.coronatest.nl. Voor meer informatie over het testen, kun je terecht op de website van GGD Hart voor Brabant: www.ggdhvb.nl of op www.rijksoverheid.nl.