Foto: Hermsen Fotografie

Heemkundevereniging Myllesheem is bezig met maken van een boek over het centrum van Mill. Het is de bedoeling dat het een beschrijving geeft van de woningen vanaf de tijd van de bouw met de bewoners die in het huis hebben gewoond.

“We inventariseren nu de panden in het Millse centrum,” vertelt Pieter Verstraaten. Hij is voorzitter van Myllesheem. “We kijken naar wanneer het pand is gebouwd, wie heeft er gewoond en welke verhalen horen erbij.”

Vooral die verhalen van vroeger wil Myllesheem opschrijven en vastleggen voor de toekomst. “Veel mensen weten niet wat er zoal in de oudere panden hier in het centrum van Mill heeft gezeten. Denk bijvoorbeeld aan het voormalige pand van slijterij Sweens aan de Stationsstraat. Dat is vroeger gebouwd door een brievenvergaarder, een soort postkantoor en die had ook een fietsenzaak. Zo is ook het Snuutje in Mill gekomen, want die werkte daar als fietsenmaker. Zo heeft elk pand zijn eigen verhaal.” Helaas is er ook veel afgebroken in het centrum. Daar zijn nog wel foto’s van en ook deze worden in het boek verwerkt.

Wanneer het boek op de markt zal verschijnen is nog niet bekend. “We hebben geen planning gemaakt,” vertelt Pieter. “We zijn van een heleboel dingen afhankelijk waardoor een datum noemen lastig is. Wel zijn we er volop mee bezig en hierbij kunnen we wel hulp gebruiken. Iedereen is bijzonder welkom, want veel mensen kennen verhalen van vroeger, maar denken dat iedereen die kent en dat is niet altijd het geval. Die mensen komen er steeds minder en daarom willen we dat nu op papier gaan zetten.”

Mail foto’s en informatie rond panden, bewoners en verhalen rond betreffende pand naar Myllesheem via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kom op woensdagavond naar Myllesheem in de beneden verdieping van Myllesweerd. Hier zijn zij elke woensdagavond vanaf 20.00 uur te vinden. Of bel Pieter Verstraaten via 0485-452168.