De persconferentie van onze minister-president op maandag 28 september zorgde ervoor dat Cultureel Centrum Myllesweerd in Mill opnieuw theatershows en filmvoorstellingen moest annuleren.

“Ja, dat was een domper,” vertelt Bert de Jongh. Hij is voorzitter van Stichting Myllesweerd aan de Kerkstraat in Mill. “We waren blij dat er weer wat licht in de tunnel zat en dat we weer wat mochten organiseren en we weer wat mensen binnen hadden, maar de knop ging snel om.” Myllesweerd annuleerde de uitverkochte cabaretvoorstelling van Mark van de Veerdonk en 2 uitverkochte filmvoorstellingen van Teenbeat plus andere films die tot medio november geprogrammeerd waren. Een theatershow voor dertig personen is niet rendabel. Bert: “Een film voor dertig personen zou misschien nog wel te doen zijn geweest, maar dan hadden we tweederde ongelukkig moeten maken dat men niet mocht komen, dus hebben we maar gezegd dat we alles cancelen en hopen we maar dat we zo snel mogelijk de boel weer open mogen gooien.”

Er is aan Myllesweerd geen ontheffing verleend om met meer mensen in de theater of filmzaal activiteiten te ondernemen dan de nu toegestane 30 mensen. In overleg met de gemeente heeft het bestuur besloten geen aanvraag hiervoor te doen. Bert: “Het regionaal belang van Myllesweerd is te gering om in aanmerking te komen voor deze ontheffing. Het regionaal belang hangt heel sterk samen met het aantal bezoekers dat standaard, dus zonder corona beperkingen, Myllesweerd kan bezoeken. Helaas voor onze bezoekers aan theater of film, maar u kunt veilig naar Myllesweerd komen voor een andere activiteit. Uiteraard volgen we in Myllesweerd alle richtlijnen van het RIVM en zijn er maatregelen getroffen om besmettingen te voorkomen. We stellen het dan ook op prijs als u een mondkapje draagt als u het gebouw betreedt. Als u binnen het gebouw een zitplaats heeft, mag het mondkapje af.”

Voor Myllesweerd is het net als voor ongetwijfeld andere gemeenschapsaccommodaties een financieel lastige en onzekere tijd. “Onze exploitatie kunnen we wel schudde. We hebben een soort brandbrief naar de gemeente gestuurd dat we per maand al zoveel inleveren dat we de begroting voor volgend jaar niet eens meer rond krijgen en dat we op onze reserves gaan interen.” Bert geeft aan dat dit wel zeggen dat men geen vervangend materiaal aan kan schaffen wat stuk gaat, of dat men moet kijken hoe om te gaan met medewerkers. “We proberen al zo veel als mogelijk met vrijwilligers te werken, maar ook die zijn er niet altijd om diensten te draaien als we open zijn.”

Ondanks dat het nu rustiger is qua bezoekers en activiteiten, is het bestuur van Myllesweerd naarstig op zoek naar versterking. Dit zowel binnen het bestuur als vrijwilligers die andere taken binnen Myllesweerd willen vervullen. Zie voor meer informatie ook www.myllesweerd.nl of loop eens binnen bij Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill, tel. 0485-454366.