Politiehondenvereniging De Trouwe Hulp in Mill bestaat al sinds 1 juli 1959. De leden richten honden af waarna men deelneemt aan wedstrijden voor het behalen van certificaten.

Deze honden komen uiteindelijk regelmatig terecht bij de politie, het leger en beveiligingsbedrijven in binnen- en buitenland. De vereniging is op dit moment op zoek naar leden die de honden willen trainen en er is dringend behoefte aan pakwerkers. Adriaan van Hout uit Mill vertelt: “Zelf ben ik tot mijn 74e pakwerker geweest. Het is echt een leuke hobby en helemaal niet gevaarlijk. Je bent lekker in de natuur en met dieren bezig, het is goed voor je conditie en al je spieren. En blessures, die zijn er nauwelijks.”

In verband met de coronamaatregelen zijn er op dit moment geen wedstrijden en keuringen van honden, maar trainen doen de leden van Politiehondenvereniging De Trouwe Hulp in Mill wel. Dit doen zij achter de gemeentewerf aan de Langenboomseweg in Mill. “Er waren het hele jaar geen wedstrijden,” vertelt Adriaan. “Begin oktober mochten er wel weer wedstrijden plaatsvinden. Toen hebben Jos van Duren en ik met onze honden een certificaat behaald en afgelopen weekend zou ons lid Ben Kuijpers uit Haps een examen hebben. Maar helaas is dat weer afgeblazen.” Er zijn nogal wat certificaten te behalen voor diverse disciplines. “Voor politiehonden zijn er verschillende certificaten zoals voor surveillance en bewaking. Ook kunnen zij opgeleid worden als reddingshonden. Daarnaast moet je ook elke 2 jaar zelf nog een toets afleggen of je nog wel overweg kunt met de hond. Politiehonden vallen namelijk onder de wapenwet.” Adriaan zelf is ook keurmeester en neemt door het hele land examens af.

Bij Politiehondenvereniging De Trouwe Hulp richt men zich vooral op het opleiden van honden voor surveillance. “Er is een enorme vraag naar de honden die wij opleiden,” vertelt Adriaan. “De politie heeft in de meeste gevallen niet de bekwaamheid om zelf te trainen. Daarnaast hebben zij daar vaak ook niet de tijd en het geld voor. Wij zijn met een hond 10 uur per week aan het oefenen gedurende minimaal 2 jaar. Als de politie dat zelf zou moeten doen a 50,- euro per uur, dan wordt dat veel te duur voor de maatschappij. Het is voor ons een hobby en als je zo’n hond dan alles geleerd hebt, dan is het ook fijn als je weet dat anderen ermee kunnen gaan werken in de beveiliging.”

Om het opleiden van honden goed te kunnen blijven doen, is men op zoek naar mensen die honden willen trainen. Daarnaast is er ook dringende vraag naar pakwerkers. “Het is echt mooi werk. Ik weet nog toen ik dat eerst zelf deed, als ik dan van mijn werk af kwam en je had daar wat problemen gehad of het liep niet lekker, dan kon ik me heerlijk uitleven als pakwerker. Het is goed voor je conditie, je gebruikt al je spieren en het is echt prachtig om te doen.” Iedereen kan dit ook leren, want de politiehondenvereniging verzorgt zelf de opleidingen tot pakwerker. “Je leert dan hoe je om moet gaan met honden en hoe je ze moet benaderen. Ik heb er al dertig opgeleid tot pakwerker en sommigen doen dit werk door het hele land nu. We hebben nu een pakwerker die komt op de fiets, maar die zegt altijd dat hij na een uurtje als pakwerker meer getraind heeft dan na honderd kilometer op de fiets. Als pakwerker hoef je niet sterk te zijn, het is een handigheid en vanaf zestien jaar kan men al in het pak.”

Meer weten? Bel met Adriaan van Hout via tel. 06 57 26 52 76.