Myllesweerd is het hart van de gemeente Mill op cultuurgebied. In Myllesweerd worden film- en theatervoorstellingen georganiseerd en komen mensen bijeen voor een gezellige middag/avond voor film, theater of andere activiteit.

Met de aanhef van dit artikel willen wij kenbaar maken dat de toekomst voor Myllesweerd onduidelijk is. Onduidelijk, omdat Myllesweerd in zwaar weer zit. Op meerder vlakken heeft Myllesweerd het moeilijk en is het voortbestaan van Myllesweerd alles behalve zeker. Dit geldt voor de samenvoeging van de gemeente in de nieuwe gemeente Land van Cuijk, het bestuur van Myllesweerd, de vrijwilligers en de voortdurende coronabeperkingen.

Land van Cuijk

1 januari 2022 bestaat de gemeente Mill en Sint Hubert niet meer als zelfstandige gemeente. Dan maakt de gemeente deel uit van de grote gemeente Land van Cuijk (LVC) . Deze samenvoeging roept bij ons als bestuur heel veel vragen op. Vragen op het gebied van voortbestaan. Blijven alle gemeenschapshuizen zoals die er nu ook zijn. Blijft de subsidie die de gemeenschapshuizen nu ook krijgen van kracht. Heeft cultuur wel voldoende aandacht in de nieuwe gemeente. Hoe gaat de gemeente LVC de gemeenschapshuizen aansturen. Krijgen de gemeenschapshuizen een andere rol erbij. Als LvC is opgericht gaan dan de ambtenaren die nu nog in Mill werkzaam zijn ergens centraal zitten. Wat gebeurt er met het gemeentehuis? Wordt dat bij Myllesweerd getrokken? Etc. etc. etc.

Allemaal vragen die wij als bestuur hebben en waarop wij de komende periode antwoord proberen te vinden/krijgen. Echter 1 januari 2022 is al heel snel. Een jaar is zo voorbij. Maar deze vragen en de mogelijke antwoorden maken het beeld voor Myllesweerd nog niet duidelijker. De tijd zal het leren. U kunt hierin een bijdrage leveren door ons te komen versterken binnen het bestuur.

Bestuur

Myllesweerd wordt beheerd/bestuurd door een stichting. De stichting bestaat uit vijf vrijwilligers die naast hun normale werkzaamheden in hun vrije tijd zich inspannen voor Myllesweerd. Op dit moment bestaat het bestuur uit vijf vrijwilligers. Twee bestuursleden hebben aangegeven ermee te stoppen. Eén per 1 januari en één per augustus 2021. Wij waren al aan het adverteren voor een nieuw bestuurslid maar dat worden er dus twee. Vrijwilligers zijn schaars en reacties op onze advertenties zijn er nog niet.

Als bestuurslid heb je een belangrijke rol in de programmering van de activiteiten in Myllesweerd, kun je een stempel drukken op het culturele leven in Mill en omgeving en kun je verschil maken door je eigen inbreng.

Vrijwilligers

Naast het vrijwillig besturen van Myllesweerd, waarvoor we aanvulling zoeken, zijn we ook op zoek naar aanvulling van ons vrijwilligersbestand. Als vrijwilliger kun je een bijdrage in Myllesweerd leveren aan een gezellige avond voor de bezoekers van Myllesweerd, kun je een rol vervullen als technicus of andere waardevolle functie die bij een activiteit nodig is. Wij kunnen u zeer goed gebruiken om ons team aan te vullen.

Voortdurende coronabeperkingen

Sinds half maart dit jaar hebben wij in Nederland last van het Covid-19 virus. Ook wel corona virus. Het virus heeft heel veel invloed gehad op het dagelijkse leven en op alle activiteiten die wij met zijn allen hebben willen ondernemen. Of het nu een filmavond was of een etentje of maar niet te spreken over op vakantie gaan. Alles heeft er onder te lijden gehad.

Zo ook onze programmering. U heeft daar waarschijnlijk mee te maken gehad doordat er op het laatste moment een voorstelling werd geannuleerd. Jammer, maar we hebben getracht om hiervoor een passende oplossing te bedenken. Ook kunnen wij waarschijnlijk voor 2020 zeggen dat er geen theatervoorstelling meer georganiseerd gaat worden. Of de tweede helft van dit theater- en filmseizoen (januari-mei) beter wordt, is nog maar de vraag.

Eigenlijk kijken we eerder naar het nieuwe seizoen 2021 - 2022 dat hopelijk in september 2021 weer feestelijk kan worden geopend. Maar daar waar we kunnen en daar waar het enigszins rendabel is, gaan we proberen weer een film of een andere activiteit te organiseren. Houd onze agenda en uitingen via facebook en in deze krant in de gaten. Wij rekenen op u dat u ons niet in de steek laat. Wij zullen er alles aan doen zolang corona nog heerst om u veilig te ontvangen en veilig een activiteit te presenteren.

Blijf gezond, samen krijgen wij corona onder controle.

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen of wilt u meer weten, wij gaan graag met u in gesprek. Stuur een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.