Foto: Cockie Kremers

Onlangs zijn er in de Spoorzone tussen de Wanroijseweg en de Vorleweg in Mill fotoborden geplaatst als herinnering aan handel en industrie van begin 1900 in dat gebied.

“Het is een vervolg van de Kunstroute,” vertelt Rob Vloet van Myllesheem. “Toen zijn er foto’s geplaatst van bezoekers aan het station. Een initiatief van Ans Verwegen van Puro Styling en L’Histoire (samenwerking in kunstproducties). We hebben daarna als Myllesheem contact opgenomen met Ans om er ook foto’s van de industrie die zich hier ontwikkelde begin 1900 te laten zien.”

De foto’s van reizigers op het station waren in 2018 in scene gezet. Maar de foto’s van handel en industrie zijn originele afbeeldingen. “Daarnaast zijn de fotoborden zo geplaatst dat als je links of rechts langs het bord kijkt, dan zie je het pand of de plek waar het heeft gestaan. Je staat dan dus ongeveer op de plaats waar destijds de foto is gemaakt.” De borden die er nu al staan geven al een goed beeld van hetgeen er vroeger zoal actief was.

Maar er liggen nog enkele foto’s op de plank waarmee men het beeld van vroeger compleet kan maken. “We moeten nog wat geld zien te vergaren om het maken en plaatsen van de fotoborden te betalen. Dat zijn bijvoorbeeld luchtfoto’s van de fabriek van van Hout en foto’s van stammen die geleverd werden via het spoor. Behoorlijke stammen waren dat met een diameter van wel twee en een halve meter. Ook willen we nog foto’s van de kippenslachterij aan de Parallelweg plaatsen. Die zat waar later Boffen Houtbouw zat, die slachterij is verhuist naar Boxmeer en werd Friki. Ook van slachterij Spanjers hebben we nog foto’s, die zat waar later de dierenkliniek aan de Parallelweg zat.”

De spoorlijn die in 1873 in gebruik werd genomen zorgde in Mill voor een florerende handel en industrie. Maar ook waren er 2 hotels bij het station waar reizigers terecht konden om te overnachten. De Spoorzone in Mill maakt deel uit van het Duits lijntje. Het Duits Lijntje is het voormalige spoor tussen Boxtel en het Duitse Wesel. De verbinding liep onder meer door Uden, Mill, Haps en ging bij Gennep de grens over. De lijn was onderdeel van de belangrijke oost-westverbinding tussen Londen, Berlijn en Sint-Petersburg. In 1950 ging er een streep door het personenvervoer, transport van goederen ging toen nog wel even door. Tegenwoordig is het Duits Lijntje onderdeel van verschillende toeristische fiets- en wandelroutes.

Aan de eerste 2 series werkten L’Histoire, Myllesheem, Ontdek Mill en de gemeente Mill en Sint Hubert mee. “Nu willen we nog met Sporen van de oorlog het traject doortrekken naar het monument van Sporen van de oorlog. Daar willen we dan foto’s laten zien van de Peel Raamstelling en het ontsporen van de trein op 10 mei 1940. Dan hebben we een wandelroute van de Wanroijseweg tot het monument.” Rob vertelt dat het mooi zou zijn als dan straks de Wissel ook open is om er een kopje koffie en stukje gebak te nuttigen.

Een door Hen Daams gemaakt Tv-item met Rob Vloet over deze fotoborden is te zien bij de Lokale Omroep Mill, in de rubriek Video op de nieuwssite inmill.nl en via uitzending gemist op www.lokaleomroepmill.nl. Tevens was Rob telefonisch te gast in het L.O.M. radioprogramma Het 12-uurtje. Dat interview is terug te luisteren via www.facebook.com/12uurtje.