Foto: Cockie Kremers

Beheerders en diverse vrijwilligers van Cultureel Centrum Myllesweerd in Mill volgden een training rond dementie. ‘Hoe herken je dementie’ en ‘hoe ga je om met mensen met dementie’ zijn zaken die in een dergelijke training aan de orde komen.

Na het succesvol volgen van deze training, mag Myllesweerd zich ‘dementievriendelijk’ noemen. Onlangs ontving Hans Rutten (bedrijfsleider Myllesweerd) het bijbehorende certificaat uit handen van vertegenwoordigers van Alzheimer Nederland afdeling Land van Cuijk en Gennep.

De werkgroep Dementievriendelijke gemeente Mill en Sint Hubert wil zo veel mogelijk ondernemers en instellingen stimuleren om de training rond hoe om te gaan met dementie te volgen. “Maar ook sportclubs en andere verenigingen doen er goed aan zich hierin te verdiepen.” Dat vertellen Trudy Peters en Silvia Albers van deze werkgroep. Trudy: “Dementie wordt vaak niet herkend. Mensen stoppen bij een vereniging om soms onduidelijke redenen. We weten dat dit soms is omdat men het door dementie niet meer zo goed kan als voorheen. Maar juist door hier aandacht voor te hebben en mogelijk iets aan te passen of wat extra begeleiding, kan men toch actief betrokken blijven bij de club. Hiermee is te voorkomen dat mensen in een sociaal isolement komen.”

Het herkennen van dementie is soms best lastig. Silvia: “Het gaat niet alleen om het geheugen, maar ook het gedrag van mensen verandert soms bij dementie. Mensen trekken zich terug, stoppen bij verenigingen, raken sneller geïrriteerd en krijgen karakterveranderingen. Vaak wordt dat niet geassocieerd met dementie. Het is dus goed om verder te kijken en dat willen we ook onder de aandacht brengen.” Via Alzheimer Nederland is een speciale signaleringskaart beschikbaar waarop ook dit soort mogelijke simtomen van dementie op zijn aangegeven.

Maar het is ook erg belangrijk dat de omgeving oog heeft voor de partner van iemand met dementie. Trudy: “We kennen een situatie waar dementie was geconstateerd bij de partner van een tennisliefhebber. Hij wilde stoppen met tennissen omdat hij zijn vrouw niet alleen thuis kon laten. Binnen de tennisclub loste men dit eenvoudig op door te zorgen dat er wat extra mensen in de kantine waren. Terwijl hij zijn potje tenniste, zat zijn vrouw gezellig met anderen te buurten en koffie te drinken. Er zijn dus altijd mogelijkheden om mensen met dementie mee te kunnen laten doen.” Op deze manier blijft zowel de partner als iemand met dementie actief betrokken bij onze sociale en maatschappelijke samenleving.

Gerry Janszen is vertegenwoordiger van Alzheimer Nederland afdeling Land van Cuijk en Gennep. Zij verzorgen de 2,5 uur durende trainingen voor ondernemers, clubs en verenigingen. “Het is belangrijk dat iedereen meer weet over dementie. Want het komt niet alleen voor bij mensen van tachtig, we kennen ook mensen van vijftig die dementie hebben.” Een veel gestelde vraag is volgens Gerry of het nu dementie of Alzheimer is. “Alzheimer is een vorm van dementie. Wereldwijd wordt het Alzheimer genoemd, maar eigenlijk is de verzamelnaam. Wij kiezen voor dementie omdat er meerdere vormen van zijn.”

Trainers gezocht

Op dit moment is Alzheimer Nederland in onze regio op zoek naar mensen die trainingen willen verzorgen. Door de coronatijd zijn trainingen op een wat lager pitje komen te staan, maar men wil dit straks weer flink uit gaan breiden. Belangstelling trainer te worden of om samen met medewerkers, bestuursleden, clubgenoten of buurtgenoten een training te volgen? Neem dan contact op met:

Afdeling Land van Cuijk en Gennep
Gerry Janszen
T. 06 17 90 33 22
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I. www.alzheimer-nederland.nl/regios/land-van-cuijk-en-gennep