November is traditiegetrouw Nederland Leest maand. Voor bezoekers van de bibliotheek ligt het cadeauboek ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ klaar. Zodra de bibliotheken weer open zijn, kun je het boek ophalen.

Vanwege de tijdelijke sluiting, is de Nederland Leest campagne verlengd tot en met maandag 14 december. Het boek is ook als e-book of luisterboek beschikbaar. Je vindt deze in de online bibliotheek.

De bestseller van Judith Koelemeijer is een familiegeschiedenis. Twaalf broers en zussen vertellen het ware verhaal van hun familie. Hun oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en zwijgt sindsdien. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen. Wat weten die kinderen van hun moeder en van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.
Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne. Iedereen, leden en niet-leden van de bibliotheek, kan een gratis boek in de bibliotheek ophalen. Elk jaar staat er tijdens Nederland Leest een thema centraal, dit jaar is dat ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’. Aan de hand van dit thema krijgen lezers de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van hun eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen.

Fysieke activiteiten in de bibliotheek worden in verband met corona niet georganiseerd, maar online is er van alles mogelijk. Met behulp van www.delpher.nl kan worden gezocht in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s die Delpher geheel gratis en vrij toegankelijk beschikbaar stelt. De persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden. Of lees de familie verhalen in het Geheugen van Brabant van het Brabants Historisch Informatie Centrum https://www.bhic.nl/het-geheugen-van-brabant. Ook lezersplatform Hebban biedt tijdens Nederland Leest lezers inspiratie met mooie boeken en verhalen.
Leesclubs die online aan de slag willen gaan met Nederland Leest kunnen terecht op: https://www.onlinebibliotheek.nl/inspiratie/leesclub/leesclub-okt-nov-2020.html

Het cadeauboek Het zwijgen van Maria Zachea is verkrijgbaar in alle vestigingen van BiblioPlus. Zolang de voorraad strekt.

Kijk voor meer informatie, adressen en openingstijden op www.biblioplus.nl.