Om leerlingen uit groep 8 een duidelijk beeld te geven van het Merletcollege opent de school haar deuren voor deze kinderen.

De schoolkeuze die te wachten staat in het laatste jaar van de basisschool kan soms heel lastig zijn. Vragen als: ‘Hoe zijn de docenten daar?’ of ‘Wat voor lessen ga ik krijgen?’ kunnen makkelijk beantwoord worden. Maar ook dit jaar kunnen de leerlingen middels de lesdag het antwoord op deze vragen gaan ervaren.

Op woensdag 2 december van 9:00 tot 14:15 vindt de lesdag voor groep 8 plaats op het Merletcollege in Cuijk, Grave en Mill. Wanneer leerlingen dan na een centrale opening het klaslokaal binnenstappen begint er een gewone schooldag. Middels korte lessen kunnen ze ondervinden hoe een vak als wiskunde, tekenen of biologie eraan toe gaat. Eerstejaarsleerlingen, oftewel ‘Merlet-experts’, begeleiden de klassen deze dag.

“Voor de leerlingen is dit de eerste kennismaking met het voortgezet onderwijs en dat kan spannend zijn. Daarom proberen we een échte schooldag zo goed mogelijk na te bootsen” zegt Paul Donkers coördinator leerlingzaken. “Ze lopen na elke les naar een ander lokaal, waar een nieuwe docent op hen staat te wachten met weer een ander vak.” Op de lesdag wordt een divers rooster aangeboden en worden praktijkvakken afgewisseld met theorie. Zo staan leerlingen misschien het ene uur in de gymzaal en het andere uur in een Engelse les. “En tussendoor lunchen ze gewoon gezamenlijk in de kantine”, vertelt Donkers nog. Het enige wat (gelukkig) anders is aan deze schooldag is dat de leerlingen geen huiswerk meekrijgen.

Naast de lesdag heeft de school nog meer activiteiten georganiseerd om groep 8’ers én hun ouder(s)/verzorger(s) genoeg inzicht te geven in wat het onderwijs op het Merletcollege te bieden heeft. Zo is het bij elke locatie een optie om een persoonlijke rondleiding aan te vragen. In Grave en Mill is het mogelijk om onder begeleiding van een eerstejaarsleerling een dagje écht mee te draaien en in Cuijk zijn er nog mini-lessen georganiseerd. Zo kun je kennis maken met de beroepsgerichte vakken van het vmbo zoals horeca of technologie, óf je volgt een mini-les van het gymnasium, technasium of tweetalig onderwijs.

Aanmelden voor de lesdag kan via www.merletcollege.nl met de hele klas en leerkracht óf individueel met een vriendje/vriendinnetje.