Zo’n 20 kinderen nemen deel aan dit nieuwe concept waarbij ze in een groepje snel wegwijs gemaakt worden op het instrument. De kinderen doen goed hun best om met kerst een mooi stukje muziek te laten horen!

Slagwerkers

De slagwerkers leren hoe ze de stokken juist vasthouden. Daarnaast krijgen ze uitgelegd hoe de notatie van de noten werkt en wat een rust is. Ze leren zo meteen op de juiste manier eenvoudige ritmes te slaan. Verder is er ook melodisch slagwerk. Zo kun je op een xylofoon met verschillende tonen ook een melodietje spelen.

Koperblazers

De koperblazers leren de basis van het blazen op een trompet. Met het mondstuk aan de mond leren ze hoe ze met de lipspanning de toonhoogte kunnen beïnvloeden. Met het indrukken van de ventielen kunnen verschillende tonen gespeeld worden. Het is knap dat de kinderen zo in een paar weken tijd al een deuntje kunnen spelen.

Muziekopleiding

Een muziekopleiding is veel meer dan alleen het leren bespelen van een instrument. Onderzoekers tonen aan dat het musiceren een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van het lezen en luisteren. Daarnaast leren de kinderen tijdens de muziekopleiding ook samen muziek maken. Muziek maken kun je dus alleen doen, maar ook gezellig in een groepje. In de gemeente Mill en Sint Hubert hebben de Muziekverenigingen al jaren een gezamenlijke muziekopleiding. In Sint Hubert, Mill en Langenboom worden de muzieklessen gegeven en is er voor de leerlingen een opleidingsorkest.