Een stamceldonatie kan het enige of laatste redmiddel zijn voor patiënten met leukemie of andere vormen van bloedkanker. Bij een stamceltransplantatie haalt de arts stamcellen uit het beenmerg of uit het bloed van een gezonde donor. De patiënt krijgt deze stamcellen via een infuus. Deze stamcellen groeien uit tot gezonde bloedcellen.

Het klinkt simpel. Toch zijn er veel te weinig donoren. U bent niet automatisch stamceldonor. Ook niet als u al ingeschreven staat als bloeddonor of orgaandonor. Een familielid kan uiteraard stamcellen doneren. De kans een geschikte donor te vinden binnen de familie is maar 30%. Dan zijn er vrijwillige donoren buiten de familie nodig.

Wij, Marion Paters en Mariëlla van den Bogaart, willen dit jaar de aandacht vestigen op Matchis. Matchis is het Nederlands centrum voor stamceldonoren en registreert stamceldonoren in Nederland. Zij krijgen een deel van hun inkomsten vanuit subsidies. Maar financiële steun is hard nodig. Elke nieuwe geregistreerde donor kost 35 euro. Kosten die worden gemaakt voor registreren, testen en beheren van het donorbestand. De grootste kostenpost daarbij zijn de typeringskosten. Dit is het onderzoek in het laboratorium om het soort stamcellen van de donor te bepalen.

Wij hebben besloten om voor deze organisatie op 12 december a.s. een actie op te starten. Deze actie bestaat uit een wandeltocht waarbij wij hopen zoveel mogelijk geld op te halen.

Wij hebben op de website van Matchis een eigen link waarop u ons kunt ondersteunen met een vrijwillige bijdrage. https://www.sterkvoormatchis.nl/team/de-m-en-m-s/teamleden

Wij maken de kilometers! Ondersteunt u ons door te doneren en/of meldt u zich aan als stamceldonor?