Op donderdag 3 december hadden de leerlingen van het Merletcollege in Mill wel een hele bijzondere docent voor de klas. Burgemeester Antoine Walraven gaf aan klas 3 vmbo-kader les, ze gingen in gesprek en leerden veel van elkaar.

Gijs Korenblik, docent maatschappijleer op het Merletcollege in Mill, had de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met Antoine Walraven, de burgemeester van de gemeente Mill & Sint Hubert. “Of hij een keer een gastles wilde geven over politiek”. Walraven stemde in en al snel volgde er een concrete afspraak en kreeg de burgemeester wat suggesties om in de les over te spreken. Op donderdag 3 december was het zo ver. Vol verwachting keek de klas uit naar deze les, in de voorafgaande les maatschappijleer hadden ze namelijk met hun docent de komst van de burgemeester voorbereid.

De burgemeester had zijn ambtsketen meegenomen om indruk te maken. Met behulp van een presentatie legde hij de leerlingen van het Merletcollege uit hoe de gemeentelijke politiek werkt. Het leven van een burgemeester, hoe zie dat eruit? Wat doet een burgemeester, een gemeenteraad en wat is een college van B&W? De leerlingen vroegen hem verder het hemd van het lijf over carbidschieten, carnaval en activiteiten bij de Kuilen. Carnaval 2021 wordt niet zoals we het gewend zijn en carbidschieten alleen daar waar het al een traditie was.

Tot slot vroeg de burgemeester de leerlingen om raad. De gemeente krijgt namelijk van het Rijk 10.000 euro om activiteiten voor jongeren te organiseren om hen wat ontspanning te geven in coronatijd. Leerlingen vonden het lastig om met goede tips te komen, want grote evenementen zijn voor nu nog verboden. De beste suggestie was een ijsbaan in het centrum tijdens de kerstvakantie maar of dat kan met corona… Dat is nog even afwachten!