Foto: Cockie Kremers

Het Senioren Hobby Centrum aan de Hoogstraat in Mill zit in zwaar financieel weer door de coronatijd.

Hans van Baal is bestuurslid van het SHC. In het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje gaf hij afgelopen zondag een toelichting op de huidige situatie. “Net als veel andere verenigingen zijn wij in maart al gestopt. Wij streefden er toen naar om in september weer te kunnen opstarten en in die maand innen we ook altijd de deelnemersbijdrage. Maar in september hebben we het drie weken geprobeerd en toen kwam er een corona-uitbraak in het centrum, tien mensen waren direct of indirect besmet geraakt en toen zijn we weer gestopt.”

Gevolg daarvan was ook dat er geen contributie van deelnemers kon worden gevraagd. “De vaste lasten gaan door, ook wat andere zaken gaan door en dan komt er een moment dat je financieel klem komt te zitten.” In maart zag men dit eigenlijk al aankomen. “Voor het pand moeten we huur betalen aan de gemeente. We hebben in maart al een verzoek bij de gemeente ingediend of er te praten was over vermindering of vrijstelling van de huur. Maar jammer genoeg hebben we tot vandaag toe (6 december), dat is zeven maanden later nog niets vernomen. We hebben diverse pogingen ondernomen ze wakker te schudden, maar we horen niets. Nu komt het moment dat we in de knel komen te zitten. We hadden gehoopt om op 1 januari op te kunnen starten, maar gezien de huidige situatie zit dat er ook niet in. We verwachten zelfs dat we het hele voorjaar niets kunnen doen, dus een heel seizoen gaat naar de knoppen.”

Onlangs heeft het Senioren Hobby Centrum als noodgreep een sponsoractie opgezet richting ondernemers. Hans: “In deze tijd hebben bedrijven het zelf al moeilijk. Maar geheel tegen de verhouding in hebben we een ongelofelijk succes weten te behalen. We hebben 54 sponsoren binnen kunnen halen en hierdoor kunnen we het gelukkig nu nog een paar maanden uitzingen, maar dan is het einde oefening.”

Afgelopen week is men begonnen met het zoeken naar een noodoplossing. “We gaan de druk richting gemeente nu op een nette manier opvoeren. Want naast de huur spelen er ook andere zaken zoals bijvoorbeeld de toekomstige locatie, want over een paar jaar moeten we hier weg.” Het huurcontract loopt 1 januari 2024 af. Ook of er gevolgen zijn van de gemeentelijke herindeling is onduidelijk. “We zijn begonnen met gesprekken voor samenwerkingsverbanden met het hobby centrum in Boxmeer en in Cuijk is een centrum in wording. We proberen straks met z’n drieën op te trekken voor de toekomst, gezien de maatschappelijke waarde van een Senioren Hobby Centrum.”

Beluister het hele interview via de podcast van Het 12uurtje of via www.het12uurtje.nl.