Foto: Cockie Kremers

Liever had de afdeling van de Zonnebloem in de gemeente Mill en Sint Hubert hun jaarlijkse kerstviering georganiseerd. Maar zoals alle gezamenlijke activiteiten sinds maart dit jaar kon deze door de bekende redenen niet doorgaan.

“Erg jammer,” vertelt Corry Toonen. Zij is voorzitter van de Zonnebloem in onze gemeente. “Maar via een leuke kerstattentie laten we weten dat we onze gasten niet vergeten. Onze vrijwilligers en contactpersonen zorgen ervoor dat al onze 140 gasten een leuke en lekkere attentie krijgen.” Ook op andere momenten dit jaar kregen de gasten van de Zonnebloem in Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord een leuke attentie.

Vorige week werden de kerstattenties ingepakt in Cultureel Centrum Myllesweerd. “Dankzij donateurs en sponsoren kunnen we dit doen,” vertelt Zonnebloem secretaris Anne-Marie Willems uit Mill. “De medewerkers van Sas en Bep helpen ons met het inpakken van de pakketten en daar zijn we erg blij mee. Hier is voldoende ruimte en het is voor hun ook een mooie klus.”

De Zonnebloem in de gemeente Mill en Sint Hubert is een erg actieve afdeling. Het draait bij hen om het bij elkaar brengen van mensen en het voor elkaar klaar staan. Corry: “Onze vrijwilligers gaan bij de gasten van de Zonnebloem op bezoek, maken een praatje, gaan er samen op uit en dat het hele jaar door. Iedereen heeft de eigen vaste gasten, men kent elkaar en zo weet men ook als er wat aan de hand is.” Hierdoor heeft de Zonnebloem ook een belangrijke sociale signalerende functie en wordt vaak eenzaamheid voorkomen. Van de Zonnebloem hoeft men geen lid te worden en er is ook geen contributie, per activiteit is er (soms) een eigen bijdrage. Anne-Marie: “Men is gast van de Zonnebloem. Iedereen met een lichamelijke beperking kan zich bij ons aanmelden. We zoeken vervolgens een vrijwilliger en als er een klik is met de gast, dan wordt dat de vaste contactpersoon en kijkt men samen welke activiteiten men gaat ondernemen. Soms beperkt zich dat tot af en toe een bezoekje en gezellig koffie drinken, maar ook kan men samen naar de activiteiten die we als Zonnebloem organiseren of een ander uitje.”

De Zonnebloem in de gemeente Mill en Sint Hubert mag niet klagen over het aantal vrijwilligers wat men heeft. Corry: “We zitten best goed in onze vrijwilligers. Het is dan ook erg leuk en dankbaar werk om te doen.” Naast de groep vaste vrijwilligers heeft men de beschikking over diverse extra helpende handen. “Dat zijn vaak onze eigen partners,” vertelt Anne-Marie. “Denk aan het opbouwen en opruimen bij activiteiten, mensen die kunnen helpen bij het duwen van rolstoelen of mensen in de arm nemen bij uitjes. Om de paar jaar doen we ook een boottocht, dan hebben we nog meer hulp nodig. We kunnen dus altijd nog vrijwilligers gebruiken, iedereen kan zelf kiezen of men een vaste vrijwilliger wil worden of alleen bij de extra activiteiten wil helpen.”

Anne-Marie en Corry geven aan dat men voor dit jaar in onze gemeente voor al hun gasten een prachtig programma had samengesteld. “We schuiven alles door naar volgend jaar, we gaan dan zelfs nog wat extra activiteiten doen. Maar wanneer het allemaal weer kan is natuurlijk nog even afwachten.”

Wilt u gast worden van de Zonnebloem gemeente Mill en Sint Hubert of denkt u dat een van uw naasten wellicht gast zou moeten worden? Neem dan contact op met Corry Toonen in Mill. Ook als u vrijwilliger of sponsor wilt worden horen zij graag van u.

Corry Toonen tel. 06 51 52 82 04.