Frank Loeffen, vleesveehouder uit Haps, staat sinds kort met een marktkraam op de weekmarkten in Mill en Boxmeer. Hij verkoopt vlees van zijn eigen koeien. “Ik vind het geweldig om zo de korte keten in praktijk te brengen. Het contact met burgers en uitleggen hoe ik mijn koeien hou en laten zien waar hun vlees vandaan komt, dat vind ik prachtig.”

Het vlees dat Loeffen in de marktkraam verkoopt, komt allemaal van zijn eigen koeien. “We hebben een Charolais koeien, tien volwassen koeien die inmiddels allemaal een kalfje hebben gekregen. De kalfjes blijven vijf maanden bij hun moeder. Het voordeel van dit ras is dat de kalfjes via de natuurlijke weg geboren kunnen worden dus keizersneden zijn niet nodig”, zegt Frank Loeffen.

Een groot deel van het jaar kunnen de dieren in de wei lopen. De koeien kunnen zelf kiezen of ze in de wei lopen met hun kalfje, in de schaduw van de bomen gaan liggen of binnen blijven. In de winter verblijven ze in een potstal op stro. “Ik vind het belangrijk dat de koeien een goed leven hebben bij ons”, vertelt Frank enthousiast.

Duurzaam vlees

Loeffen verkoopt vleespakketten aan huis. “Via ZLTO help ik altijd met de Vierdaagse. Met de Vierdaagse stonden we met ZLTO ook in het centrum van Nijmegen. Dat vind ik mooi; vertellen wat we als boeren doen. Toen we met vleeskoeien en vleesverkoop begonnen, kwam ik op het idee om op de markt eigen vlees te gaan verkopen”, legt Frank uit. In de krant en op tv horen mensen over kringlooplandbouw, korte ketens en hoe de landbouw zou moeten veranderen. “Verandering begint bij jezelf. Een kortere keten dan dit bestaat niet. Ik breng zelf de koe naar de slachterij en het vlees komt geseald met een bereidingswijze op het etiket terug. Dat verkoop ik thuis en op de markt.” Eerlijk vlees, op een duurzame wijze geproduceerd. Duurzaam vlees betekent met zorg en aandacht de koeien groot brengen met voer uit de regio. “Natuurinclusieve landbouw, dat leest de burger ook in de krant. Dat doen wij; ons grasland is ingezaaid met kruidenrijke mengsels en op ons erf bieden we nest- en beschermingsmogelijkheden voor erfvogels.”

Leuke contacten op de markt

Op de markt heeft Frank mooie gesprekken. “Ik merk dat mensen, zowel jong als oud, meer bezig zijn met de vraag waar hun eten vandaan komt. Ik leg uit hoe wij koeien houden, laten slachten en het vlees verpakken. Gewoon doen wat je zegt”, zegt Frank enthousiast. Hij vindt de verkoop op de markt mooi om te doen. “Zo hoop ik ook meer verbinding met de maatschappij te creëren door mensen te laten zien waar hun vlees vandaan komt. Wij zijn een van de Land van Cuijk Boert Bewust boeren. Daarmee willen we de boeren en burgers verbinden”, vertelt Frank.

Vanwege corona kon de Land van Cuijk Boert Bewust bordonthulling bij Frank en Carolina Loeffen niet doorgaan. Als alternatief maakten ze een film. Neem eens een kijkje op de website of kom eens koeien kijken aan de Beerseweg in Haps. Als je even contact opneemt, kun je de stallen zien en de koeien even lekker aaien. Elke woensdagochtend verkoopt Frank vlees in Mill en donderdagmiddag in Boxmeer. Dus kom eens langs voor het eerlijke verhaal en een lekker stukje vlees.