Anne Derks: “Er is nog best veel te doen voor 1 januari 2022”

Op 24 november staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk op het programma. Anne Derks uit Langenboom, nu fractievoorzitter van de Vier Kernen Partij zal bij die verkiezingen niet op de lijst staan. “Ik heb er straks 12 jaar opzitten en het is tijd voor wat anders, maar ik blijf wel bij de achterban betrokken.”

Wordt 2021 bijzonder voor de gemeente Mill en Sint Hubert, dat was 2020 ook. Het begon in januari al met de volksraadpleging. Anne: “Dat was heel bijzonder, we deden dit als gemeente voor de eerste keer en juist bij dit soort belangrijke beslissingen is het goed iedereen te raadplegen.” Politiek gezien ging het werk voor de gemeenteraad gewoon door, maar ook keek de VKP wel naar het hoe nu verder als Vier Kernen Partij. “Je kijkt dan of je alleen als VKP de verkiezingen in zal gaan of dat je dat samen gaat doen. Voor dit laatste is gekozen en die beslissing is ook redelijk snel gemaakt.”

Zowel VKP als AB’90 hebben ervoor gekozen samen met een aantal andere lokale partijen uit de gemeente Boxmeer, gemeente Cuijk en gemeente Sint Anthonis een nieuwe politieke partij te formeren. “Op dit moment zijn we druk in verschillende werkgroepen om zaken op te pakken zoals het verkiezingsprogramma, de lijst en de samenstelling daarvan wordt bekeken. Het is dus echt wel wat meer dan een idee.” Anne verwacht dat half januari de naam van de nieuwe politieke partij bekend gemaakt zal worden.

Maar voor de verkiezingen gehouden worden draait politiek gezien de gemeente Mill en Sint Hubert gewoon door. Anne: “Een aantal keren gaan we iets voor de laatste keer doen voor onze gemeente. Dat was al de begroting die we voor het laatst hebben vastgesteld, we krijgen straks de laatste jaarrekening en de laatste raadsvergadering is al in oktober. Je eindigt dingen maar je start via de nieuwe partij ook wel dingen op, het is dus heel dubbel.”

Anne kijkt met een goed gevoel terug op de procedure en het gezamenlijke besluit van vorig jaar. “Maar ook de openheid en eerlijkheid waarin we altijd gefunctioneerd hebben, daar was dit ook een heel belangrijk stuk van.” Het politieke werk heeft Anne in die 12 jaar dat zij actief was in de gemeenteraad wel zien veranderen. “Het was toen wel wat minder werk dan nu. Informatie komt nu sneller dus je hebt ook meer te verwerken en dat kost ook meer tijd.”

Om straks de inwoners betrokken te houden is er nog wel een uitdaging. “Als partijen, maar ook als Land van Cuijk hebben we werkgroepen en een daarvan is die van kernendemocratie. Dit om te kijken hoe je de inwoners kunt blijven betrekken en dan niet betrekken in de vorm van we sturen informatie, maar we willen ook zeker ophalen. Daar is nu een werkgroep druk mee. Er is nog best veel te doen voor 1 januari 2022.”

Het hele interview met Anne Derks is terug te luisteren in de Podcast van Het 12uurtje via o.a. Spotify en Apple Podcast of in de rubriek Podcast op www.het12uurtje.nl.