Foto: Nico van Ast

Zaterdag 13 maart organiseren De Kneep, BiblioPlus en Schouwburg Cuijk hun vierde taalfestival. Onder een nieuwe naam en een beetje tegen de stroom in, omdat de pandemie ‘fysieke’ festivals niet toelaat. Maar daar zijn oplossingen voor, aldus de schrijvers uit de regio, die zeggen dat ze een ‘lockdown’ allesbehalve als een opgelegd ‘writers block’ beschouwen.

Het taalfestival in de Cuijkse schouwburg moest, na de geslaagde editie van vorig jaar met meer dan 250 bezoekers, op zoek naar een nieuwe naam. De CPNB, de organisatie die het landelijke Boekenbal in Amsterdam organiseert, was niet gecharmeerd van het feit dat De Kneep haar taalfestival ook boekenbal noemde. Ook al schreven ze het in Cuijk anders, namelijk als Boek&Bal. Nadat ‘Amsterdam’ dreigde met advocaten, gooide het regionale schrijversplatform de handdoek in de ring en besloot een nieuwe naam te verzinnen. Het is ‘Taal aan de Maas’ geworden. Omdat de schouwburg op een steenworp afstand ligt en omdat de Maas vormgeefster is van het gebied waarin het schrijversplatform actief is: Land van Cuijk en Maasduinen. Niet geheel toevallig is de rivier voor nogal wat schrijvers en dichters een inspiratiebron en de Maas verbindt taalmakers en taalliefhebbers uit de regio.

Kan dat wel, een taalfeest in tijden van corona? De organisatoren houden er ernstig rekening mee dat het festival alleen online kan worden gehouden, dus zonder live publiek. Misschien is het half maart mogelijk enkele tientallen mensen toe te laten, maar de organisatie gaat er vooralsnog van uit dat Taal aan de Maas via een livestream, een computerverbinding dus, de regionale huiskamers zal bereiken.

Zoals elk jaar zoekt het regionale taalfestival verbinding met de Boekenweek. Dit keer is er zelfs een Boekenmaand, met als thema ‘tweestrijd’. Een keur aan regionale schrijvers, artiesten en sprekers laat zich inspireren door dat thema. Maar zij gaan ook op zoek naar verbinding en eenheid. Want dat, zeggen de schrijvers uit de regio, is eigenlijk hét regionale thema van 2021, met die grote gemeentelijke fusie op komst.

Binnenkort wordt het programma van Taal aan de Maas bekendgemaakt. Zeker is dat twee creatieve taalmaaksters uit de regio zullen optreden: Loes Wijnhoven, van het duo Clean Pete, komt niet alleen zingen, ze komt ook vertellen over haar debuutroman. En de Cuijkse schrijfster Coby van Baars, van wie vorig jaar de derde roman verscheen, presenteert zich als een dubbeltalent, ze is namelijk ook schilder.

Taal aan de Maas wordt overigens het eerste van een reeks taalfestivals in de regio, die ‘verbindingen en eenheid’ als thema hebben en Talen Naar Eenheid als motto. Die vinden later in 2021 plaats, in onder meer Boxmeer, Mill en Sint Anthonis.