Een van de bekendste inwoners van het Land van Cuijk is ongetwijfeld Emile Roemer uit Sambeek. Op dit moment is hij waarnemend burgemeester in Alkmaar, maar hij wordt regelmatig genoemd als burgemeester voor de gemeente Land van Cuijk. In het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje werd hem afgelopen zondag (24 januari) gevraagd of hij belangstelling had in de functie van burgemeester van deze nieuwe gemeente. Zijn antwoord: “Er is nog geen vacature.”

Sinds 1 oktober is Emile Roemer waarnemend burgemeester in Alkmaar. “Het is een prachtige cultuurhistorische stad. Iedereen kent Alkmaar sowieso van de kaasmarkt en ik denk dat er veel mensen wel ooit zijn geweest om van de mooie stad te genieten.” Roemer was net klaar als waarnemend burgemeester in Heerlen toen de commissaris van de Koning hem belde om eens op gesprek te komen. “Dan krijg je een gesprek met de fractievoorzitters of er een klik is en gelukkig was die er. Het is een mooi compliment als je gevraagd wordt om waarnemend burgemeester te worden voor een dergelijke stad. Ook heb je er weer een ervaring bij, dus alle reden om zo’n uitdaging aan te gaan. Het is dan wel twee uur rijden, maar voor zulke praktische zaken is wel wat te bedenken. Ik heb natuurlijk ook elf jaar in Den Haag gezeten en dat is ook niet naast de deur.”

Op dit moment loopt in Alkmaar de procedure om een nieuwe burgemeester te zoeken. De bedoeling is dat rond 23 juni de nieuwe burgemeester daar beëdigd gaat worden. Regelmatig krijgt Emile Roemer de vraag of hij dan wellicht belangstelling heeft in de functie van burgemeester van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. “Ik krijg die vraag inderdaad heel vaak. En ik zeg dan standaard: ‘hoezo, er is toch nog geen vacature?’” Over de herindeling zelf is hij positief. “Ik denk dat ze er goed aan gedaan hebben. Er komen zo veel taken op het bordje van de gemeente en als kleine gemeente krijg je het bijna niet meer voor elkaar om voldoende kennis in je ambtelijk apparaat te krijgen en om het allemaal goed gefinancierd te krijgen. Het is prima dat het bijna zo ver is.”

Beluister het hele interview via de podcast van Het 12uurtje via bijvoorbeeld Spotify of Apple podcast. Ook zijn interviews terug te luisteren via www.het12uurtje.nl.