Jules van de Geyn was van 1946 tot 1961 gemeentesecretaris in de gemeente Mill en Sint Hubert. Onlangs is zijn leven (1908-1968) door zijn zoon Paul opgetekend in het boek ‘Tussen de rivieren is het veilig’. Een groot deel van dit boek gaat over zijn tijd in onze gemeente en de ontwikkeling en het politieke landschap van de gemeente Mill en Sint Hubert in die jaren.

“Als je met pensioen gaat heb je de neiging om in het verleden te duiken en te gaan graven in je familie,” vertelt Paul van de Geyn. “Dat had ik in 2008 ook, maar voor stamboomonderzoek voelde ik niet zo veel. In de familie hadden we het vaak over de bijzondere carrière van vader en een dramatisch verlopen carrière in Mill. Dat onderwerp wilde ik onderzoeken om te zien wat er nu precies gebeurt was in Mill. Ik ben dus de archieven van het college ingedoken en ik heb onderzoek gedaan naar de geschiedenis van voor de oorlog. Het stapelde zich op en begin 2020 ben ik gaan schrijven. Vlak voor de feestdagen was het klaar.”

Jules van de Geyn werd in 1946 benoemd tot gemeentesecretaris en kwam te wonen aan de Karstraat 4 in Mill. Later verhuisde hij met zijn gezin naar de Julianastraat 16. “De functie van gemeentesecretaris zoals deze destijds was, is niet te vergelijken met die van tegenwoordig. Met enige voorzichtigheid durf ik wel te zeggen dat hij een soort onderkoning was van Mill. Hij had vier of vijf verschillende functies. Naast gemeentesecretaris was hij hoofd van woningbouwvereniging Sint Willibrordus en voorzitter van de bioscoopcommissie. Zo zag hij dus alle films die bij de Keijzer werden gedraaid. Maar ook was hij voorzitter van het Arbo bestuur; dat was de bijstandswet.” Zo moest van de Geyn er als voorzitter van de woningbouwvereniging voor zorgen dat bepaalde inwoners een woning kregen, maar ook ging hij als voorzitter van de bijstandswet over de huursubsidie. Er hoefde dus maar iets te gebeuren of mijn vader was erbij betrokken.”

In het boek wordt duidelijk dat Jules van de Geyn een bijzonder karakter had. “Pa wilde zich met alles en iedereen bemoeien. Dat ook op het gemeentehuis. Het was een man die 24 uur per dag werkte. Naast zijn werk was hij ook bezig met zijn studie, dat was zijn grote hobby. Hij grossierde in vakdiploma’s. Maar het nadeel van dat alles was dat hij bijzonder eigenwijs was. Hij vond dat hij altijd gelijk had en dat zorgde in de ambtelijke wereld voor problemen. Hij had altijd gelijk maar kreeg het nooit, daar is hij in zijn leven regelmatig tegenaan gelopen.”

In 1961 eindigde de carrière van Jules van de Geyn door ontslag door de gemeenteraad. “Dat was naar aanleiding van een slaande ruzie met burgemeester Harry Hofmans. Hofmans was een potige kerel en hij heeft mijn vader de burgemeesterskamer uitgezet. Nog geen uur later las Hofmans in het bijzijn van de wethouders de schorsing van mijn vader voor. Die lag al uitgetypt klaar in de la van zijn bureau. Hier ging overigens wel een jaar of anderhalf van conflicten aan vooraf.”

Beluister het hele interview met Paul van de Geyn via de podcast van Het 12uurtje op Spotify of Apple podcast. Ook is het terug te luisteren via de rubriek podcast op www.het12uurtje.nl.

Bestel het boek a 24,10 euro (inclusief verzending) bij Paul van de Geyn op 038 465 70 64 of 06 21 93 74 69. Per mail kan het via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..