Rond deze tijd gaan weer allerlei bureaus adverteren; “WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!" U heeft dat vast wel eens ergens gelezen. Diverse bureaus, maar ook sommige makelaars, verleiden u met ‘gratis’ rechtsbijstand. Want niemand wil te veel belasting betalen. Dat is logisch. Daarom wordt ‘gratis’ bezwaar maken tegen de WOZ-waarde aangeboden. Het klinkt mooi, maar hoe werkt het eigenlijk? En is het wel gratis?

Kostenvergoeding

Wij doen ons best de WOZ-waarde zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Wij hebben er ook geen enkel belang bij om een WOZ-waarde te hoog of te laag vast te stellen. Begrijp ons goed, als de WOZ-waarde van uw pand niet goed is ingeschat, is dat vervelend. En het is dan uw volste recht om daar tegen te protesteren. Maar als u een ‘gratis’ bureau inschakelt weet dan dat deze bureaus leven van de kostenvergoeding die men van de gemeente ontvangt. Als u via een bureau bezwaar maakt en de WOZ-waarde wordt inderdaad gewijzigd dan ontvangt een bureau of makelaar een:

  • vergoeding voor het indienen bezwaarschrift € 265,-
  • vergoeding voor het bijwonen hoorzitting € 265,-
  • vergoeding voor het indienen taxatierapport € 256,- (dit bedrag is incl. BTW)
  • totaal € 786,-

Bij een vermindering van de WOZ-waarde met bijvoorbeeld € 10.000,- betekent dit in de praktijk dat uw OZB-aanslag met € 15,- verlaagd wordt. Het bureau krijgt vervolgens voor zijn werkzaamheden € 786,- door de gemeente uitbetaald. Dat is wettelijk zo geregeld.

Echt gratis?

Dus, zoals zo vaak, ‘gratis’ is eigenlijk helemaal niet gratis. Er worden namelijk veel kosten gemaakt als deze bureaus voor u bezwaar maken. Uiteindelijk betalen wij daar via de gemeentelijke belastingen allemaal weer aan mee.

Niet eens met de waarde?

Bent u het niet eens met de WOZ-waarde: neem dan eerst contact op met de gemeente. De gemeente heeft een eigen gecertificeerde taxateur in dienst. Hij kan binnen enkele werkdagen beoordelen of de waarde te hoog is vastgesteld. Als blijkt dat dat het geval is, dan wordt de waarde direct verlaagd en wordt uw aanslag binnen enkele weken verminderd. Ter vergelijking: als u via een bureau bezwaar maakt dan duurt het gemiddeld zes tot negen maanden voordat een bezwaarschrift helemaal is afgehandeld. De afgelopen jaren hebben diverse inwoners in overleg met de taxateur van de gemeente wederzijdse overeenstemming over de WOZ-waarde bereikt. Als u er met deze taxateur niet uitkomt, dan kunt u natuurlijk altijd zelf nog een officieel bezwaarschrift indienen. Wij maken overigens geen enkel onderscheid tussen een bezwaar dat door uzelf of door een bureau is ingediend.

Als u dus twijfelt of de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld of dat het aanslagbiljet is gebaseerd op verkeerde gegevens, neem dan eerst contact op met de gemeente. Dat kan op verschillende manieren:

  • Via telefoonnummer 0485-460 300
  • Door een bericht te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.
  • Zet uw telefoonnummer en aanslagnummer in uw bericht, dan kunnen wij nog sneller en beter reageren.