Krijgt u een telefoontje? Wees altijd alert! Bij diverse KBO’s zijn meldingen binnengekomen over oplichting. Met name senioren worden hierbij benaderd door oplichters. Het gaat over een nepafspraak voor het coronavaccin.

Oplichters in de periode van vaccinatie tegen corona

De daders doen zich (bijvoorbeeld) voor als ‘Team Thuiszorg’ of ‘GGD’. Of het is zogenaamd een gezamenlijke actie van huisartsen, Thuiszorg en GGD. Mensen worden gebeld om een (nep-)afspraak te maken voor vaccinatie tegen corona. Er wordt geld voor gevraagd. De daders hebben op elke vraag een antwoord paraat. Ze beweren bijvoorbeeld dat het slachtoffer nog een brief ontvangt, maar er moet wel alvast betaald worden via een digitaal betaalverzoek. Ook wordt beweerd dat de verzekering het terugbetaalt.

Het vaccin is altijd gratis!

De GGD’s vragen geen geld voor vaccinaties. Zodra u aan de beurt bent voor het coronavaccin ontvangt u een brief van de GGD. In die brief staat een telefoonnummer, u belt zelf naar de GGD om een afspraak te maken.

Telefonisch contact

Als u wordt gebeld, maak dan geen geld over en meld het allereerst bij de politie. Heeft u wel geld aan oplichters overgemaakt, bel direct uw bank. Soms kunnen zij het betaalverkeer nog stopzetten. Ook kunt u terecht bij de fraudehelpdesk: 088-7867372. Bij twijfel kunt u altijd de GGD bellen op nummer 0800-1351. Zij zijn dagelijks (ook in het weekend!) telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.