Door Elly Meijnders - Eén van de taken van de Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid van onze gemeente is “bewegen voor ouderen” te stimuleren. In dat kader had ik een interview met Nina Swartjes van “BeweegGeluk”, die als bewegingsagoog Wilma Huijbers opvolgt bij de SWOM.

Nina vertelt wat over haar achtergrond, ze heeft van nature een blij gezicht: ”Ik heb de opleiding coördinator sport- en bewegingsagogie afgerond. Een hele mondvol ja. Mijn doel was om in de ouderen- of gehandicapten zorg te gaan werken. Toen ik bij Brabantzorg stage liep wist ik het: “ja, dat is wat ik wil gaan doen”. Afgelopen zomer heb ik nog wat aanvullende cursussen gedaan zoals stoelyoga docent en seniorentrainer. Na mijn stage bij Brabantzorg kreeg ik een baan aangeboden. Ik werk daar nu twee jaar als bewegingsagoog met mensen met lichamelijke aandoeningen en met mensen met dementie. Ik heb daar leuke collega’s, het is fijn om met andere mensen te werken, je krijgt een binding met elkaar”.

Maar hoe gaat dat nu in Corona tijd dan?

Nina lacht: “Eerst mochten wij ons eigen werk niet meer doen, mochten we alleen maar koffie schenken en een praatje maken. Dit maar op één locatie, ik bij het Simeonshof in Erp. Je zag het om je heen gebeuren, mensen bewogen niet meer, gingen lichamelijk en geestelijk achteruit, vreselijk gewoon. Ik dacht dit moet anders. In het begin mochten we met z’n vieren zittend in de deuropening bewegen, prachtig om te zien, hoe blij iedereen daarvan werd. In groepsverband werken gaat natuurlijk niet, maar ik geef nu 1 op 1 les of in een klein groepje”.

En nu ga je op dinsdag bij de SWOM werken, als het weer kan.

“Ja, verheug ik me op. Op dinsdagochtend ga ik 2 groepen draaien, de ene in Myllesweerd in Mill en de andere in de Wilg in Wilbertoord. En ik ben ook aan het brainstormen met de SWOM over een nieuw soort beweeggroep. Ze zijn blij met mij, ik ben nog jong, 24 jaar, en ze willen wat vernieuwen. Dan voor actieve ouderen, gericht op valpreventie, uithoudingsvermogen en kracht. De SWOM denkt vooruit, dat is voor mij ook leuk”.

Maar daarnaast heb je ook BeweegGeluk, je eigen bedrijf, gaat dat allemaal? Wat beweegt jou eigenlijk in bewegen?

Een beetje schuivend op de bank zegt Nina: “Ik ben zelf een actief persoon, ik heb iets met de oudere doelgroep. Die heeft veel levenservaring, veel te vertellen, ik ben dankbaar voor wat ik doe met mijn werk. Het beweegaanbod voor ouderen schiet hier in de regio nog tekort, ook al zijn er sportscholen genoeg. Er zou meer aandacht moeten komen voor het preventief inzetten van bewegen voor lichamelijke en geestelijke problemen. Als je ouderen in beweging houdt, is de kans op het ontwikkelen van chronische ziektes lager. Mensen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen, eenzaam of niet, en bewegen als preventiemiddel zou de overheid veel kosten kunnen besparen”.

Wij bewegen samen twee keer in de week vanwege mijn diabetesvoeten, maar ik krijg het niet vergoed van mijn zorgverzekering.

Nina schudt haar hoofd: “Op dit moment krijg je geen vergoeding van de zorgverzekering voor preventief bewegen thuis. Je krijgt wel fysiotherapie uit de aanvullende verzekering. Met BeweegGeluk hoop ik bij te dragen aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid door te bewegen en een goed gesprek. Er zijn veel eenzame mensen, je wereldje wordt zeker nu steeds kleiner. Weet je dat ouderen gemiddeld acht uur per dag zitten? Het is goed als daar voor de thuiswonende ouderen iets aan gedaan wordt. O ja, nog even over de SWOM voor ik het vergeet. Ik werk met materiaal en muziek en ik heb wel wat maar niet genoeg voor grote groepen. En de SWOM gaat nu in het kader van het leefbaarheidsfonds van de gemeente een bijdrage vragen om materiaal aan te schaffen. En in de tussentijd maak ik op korte termijn wat filmpjes voor de website www.50plusmill.nl zodat mensen met me kunnen kennismaken en meedoen met de les”.