Zorgboerderij de Horst in Mill biedt sinds 2006 dagbesteding voor mensen met dementie, NAH en psychische problemen. In april starten zij naast de zorgboerderij een nieuwe dagbesteding onder de naam ‘Millsveld’ voor jonge mensen met dementie.

“Via Millsveld gaan we werkzaamheden en activiteiten aanbieden voor mensen die op jonge leeftijd dementie hebben,” vertelt Jelle Albers. “Dit gaat dan om een leeftijd van 40 tot 65 jaar. Zij zijn dus wat jonger dan de mensen die wij op de zorgboerderij zien. Maar voor deze jongere groep dementerende was in onze regio nog weinig te doen en daardoor zag je dat zij vaak terecht komen op een dagbesteding of zorgboerderij die gericht is op ouderen. Zij voelen zich daar niet op hun plek en niet helemaal thuis. Daarom hebben wij een nieuw gebouw neergezet – Millsveld – en dit is helemaal ingericht op deze doelgroep. Als je binnenkomt heb je niet het gevoel dat je op een dagbesteding bent, maar het is een werkplaats waar activiteiten en werkzaamheden gedaan kunnen worden en waar ook een kantine is. Daardoor is het heel anders dan wat je bij een zorgboerderij ziet.”

Bij dementie wordt vaak gedacht aan ouderen. Maar bij 12.000 tot 17.000 Nederlanders begint de dementie wanneer zij ongeveer tussen de 40 en 65 jaar oud zijn. “Omdat er de laatste jaren steeds meer over bekend wordt, wordt de diagnose dementie ook vaker vastgesteld. Jongeren met dit soort klachten werden vaak naar huis gestuurd met de boodschap dat ze waarschijnlijk depressief zijn of dat ze een burn-out hadden. Later ziet men dan pas dat het al het begin was van dementie.” Jelle geeft aan dat het in het Land van Cuijk om ongeveer zestig mensen gaat met klachten die in de categorie ‘dementie op jonge leeftijd’ vallen.

In het Land van Cuijk was geen locatie waar jongeren met dementie terecht konden. Hiervoor moest men naar bijvoorbeeld Den Bosch, Nijmegen of Venlo. Vanaf april kan men terecht bij Millsveld aan de Krommedijk in Mill. Jelle: “Mensen willen het liefst zo dicht mogelijk bij huis zijn. Ook zagen we op de zorgboerderij steeds meer mensen die wat jonger waren en andere behoeftes hadden dan dat wij op de zorgboerderij in konden vullen. Ook zijn zij vaak fysiek nog sterk. Men heeft wel geheugenproblemen en gedragsveranderingen, maar verder kunnen ze nog heel veel.”

Dementie op jongere leeftijd raakt het hele gezin. Er kunnen nog jonge kinderen zijn, de persoon werkt nog en staat midden in het leven. Dit maakt de impact groot, vooral als werk, hobby’s en sociale contacten wegvallen. “Dit terwijl het zo belangrijk is om actief te blijven, te bewegen, nuttig bezig te zijn en mee te kunnen doen in de maatschappij. Ondanks dat mensen met dementie nog heel veel kunnen vallen ze toch overal buiten. Hierdoor krijgen ze ook minder bezoek waardoor ze sociaal wat interactie missen. Ze zijn vooral thuis en zakken dan helemaal in. Wij kunnen zowel binnen- als buitenactiviteiten doen en daardoor heeft men weer contacten met anderen en voelt men zich nuttig. Dit is ook goed voor het zelfvertrouwen.” Per persoon wordt bij Millsveld gekeken waar de interesses liggen en hierop worden de werkzaamheden en activiteiten aangepast. “Wij kijken naar wat nog wél kan en hierbij wordt gedacht in mogelijkheden.”

Beluister het hele interview met Jelle Albers via de podcast van Het 12uurtje via Spotify, Apple of op www.het12uurtje.nl Kijk voor meer informatie over Millsveld en alle mogelijkheden op www.millsveld.nl.